'Behoud zwembad cruciaal voor Vlagtwedde'

Als het aan burgemeester en wethouders van Westerwolde ligt, krijgt die gemeente in de loop van dit jaar een derde zwembad in eigendom.

En wel het overdekte bad in het centrumgebouw op het vakantiepark Parc Emslandermeer in Vlagtwedde. B en W willen dat pand kopen en vragen de gemeenteraad, zo werd dinsdag duidelijk, 10.000 euro op tafel te leggen.

,,Het geld is nodig om een kant en klaar aankoopvoorstel te maken’’, zegt wethouder Giny Luth (Gemeentebelangen). ,,Dat voorstel leggen we deze zomer voor aan de raadsleden. Zij nemen het finale besluit.’’

Verkoop of sloop

Het centrumgebouw op het Parc, gelegen aan de rand van Vlagtwedde, is van de Stichting Belangen eigenaar Parc Emslandermeer (SPBE). Daarin zitten eigenaren van huisjes op het Parc. De SPBE vindt zichzelf niet de geschikte partij om het gebouw met bad te exploiteren en heeft het aan de gemeente aangeboden. Als die het niet koopt, wil de SPBE het gebouw slopen.

Vorig jaar al lieten B en W weten het pand als het kan te willen behouden. Ze lieten de staat van het pand en met name het zwembad onderzoeken. Het onderzoeksrapport is nu gereed en stelt dat er bij het bad sprake is van een ‘matige tot slechte staat van onderhoud’.

Middenstand

Dat laatste weerhoudt B en W er niet van te blijven streven naar de aankoop. ,,Zonder bad zal het aantal bezoekers aan het Parc drastisch dalen’’, zegt Luth. ,,Dat kan leiden tot verlies van arbeidsplaatsen, levert ons veel minder toeristenbelasting op en is een klap voor de middenstand in Vlagtwedde. Veel gasten op het Parc doen daar hun boodschappen. Daarbij heeft het zwembad een regionale functie die bijdraagt aan de gezondheid van veel mensen. Daarom vinden wij het behoud van het bad cruciaal.’’

In het aankoopvoorstel van B en W zal staan wat het centrumgebouw plus het bad de gemeente per jaar gaat kosten, aldus de wethouder. ,,De kosten kunnen lager uitvallen door bijvoorbeeld andere delen van het gebouw te verhuren. Maar nogmaals, de gemeenteraad moet beslissen.’’

Westerwolde heeft al jaren twee andere zwembaden in bezit; de openluchtbaden in Sellingen en Ter Apel. ,,Die staan niet ter discussie’’, zegt de wethouder.