Leah Groeneweg: ‘Je eigen eten, daar sta je bovenop’

GASSELTE Veel lezers van deze krant zijn tijdens de coronacrisis aan huis gebonden. Sommigen gaan hooguit de deur uit voor boodschappen. Hoe maak je gemakkelijk een gezonde maaltijd?

Eetbare planten kun je uit eigen tuin halen of van je balkon, en pesto maak je van zevenblad.

Leah Groeneweg (48) en Tim Horneman (55) van In Het Wilde Weg maken een wandeling in de omgeving van hun woning in Gasselte. Na krap een kwartier lopen toont Groeneweg haar mand vol met eetbare planten. Zevenblad, paardenbloemen en een paar brandnetels. ,,Ik vertel straks het recept voor een heerlijke zevenbladpesto”, zegt Groeneweg.

Groeneweg raakte als dochter van ‘echte hippies’, zoals ze haar ouders omschrijft, geïnteresseerd in natuurvoeding. Ze verbreedde haar kennis over eetbare planten en had al snel een eigen moestuin. In 2015 startte ze samen met Tim Horneman In Het Wilde Weg in Gasselte.

Beiden geven cursussen, workshops, lezingen en wandelingen over eetbare wilde planten. Ook organiseren ze kanotochten, wildkampeerweekenden, struintochten en natuurbelevingscursussen.

Niet schoffelen

Groeneweg: ,,In de coronacrisis zijn mensen aan huis gebonden en komen nauwelijks nog de deur uit. Ook boodschappen doen kan lastig zijn. Maar voor een maaltijd kun je ook in je eigen tuin terecht. Ga daar niet schoffelen - alsjeblieft niet zeg -, maak van je tuin een wilde tuin. Laat alles groeien en verdiep je in wat eetbaar is. Let wel even op. Sommige planten zijn zeldzaam en beschermd, laat die staan. Wolfsmelk is giftig, laat ook die staan. Pas op voor giftige planten die bedrieglijk veel op eetbare lijken.”

Horneman noemt als voorbeeld het giftige lelietje van dalen dat veel gelijkenis vertoont met daslook die juist wel eetbaar is, en zelfs heerlijk smaakt.

,,Houd het gewoon bij planten die iedereen kent”, zo verklaart Groeneweg de oogst zevenblad, paardenbloemen en brandnetels in haar mand. Horneman: ,,Van brandnetels maak je thee of een heerlijke pesto. Ook trekt de brandnetel vlinders en bijen aan, krijg je een mooie vrolijke tuin.”

Tuindersverdriet

Voor een voedzame maaltijd uit een bloembak op het balkon hoef je niet veel te doen, zegt Groeneweg. ,,Zaden en sporen komen vanzelf aanwaaien en groeien uit. Ben je ongeduldig? Koop de zaden dan gewoon in de winkel. Al na een paar maand kun je oogsten en heb je als vitaminepil je eigen saladebak waarvoor je niet naar supermarkt hoeft. Of vraag een buurman een handvol zevenblad, die zal blij zijn dat hij er vanaf is”, zegt Groeneweg lachend.

Horneman: ,,Zevenblad staat ook bekend als ‘tuindersverdriet’. Aan lange wortelstokken woekert het door de tuin, je komt er bijna niet meer vanaf. Maar lekker is het wel.”

Een lastige plant of niet, zevenblad is bij uitstek geschikt voor een voedzame maaltijd. Groeneweg zegt er heerlijke stoofpotjes en pesto’s van te kunnen maken, het is een smaakmaker voor soep, dient als ingrediënt voor een quiche. Volgens Horneman groeit de plant in Noord-Europa dankzij de Romeinen die het hier ooit plantten als voedsel voor een soldatenmaaltijd.

Bermen en parken

Mensen zonder tuin of balkon kunnen terecht in bermen en parken. ,,Wel even opletten hoor, pluk niet langs een drukke weg of waar honden worden uitgelaten”, zegt Groenweg. Het lijkt vreemd maar juist in de stad groeit een typische bosplant: ,,Daslook groeit in de schaduw en heeft het daarom in parken naar zijn zin. De plant is eetbaar van steel tot bloem, en van de knolletjes tot de zaden aan toe”, weet Horneman. ,,Straks in de zomer maak je van de siroop van daslook, zuring en paardenbloemen heerlijke waterijsjes. Dorstlessers maak je van magnoliabloesem of geurende rozenbladeren.”

Groeneweg hoopt dat de coronacrisis een aanzet is voor een samenleving waarin anders wordt gedacht over voeding ,,Je eigen eten daar sta je bovenop. Wie er oog voor heeft ziet genoeg groeien om een maaltijd van te maken. Wij kunnen daar nog veel meer over vertellen. Maar ojee voor ik het vergeet: ik zou het recept nog geven, bij deze!”

Recept zevenbladpesto

Bakje jonge zevenblad, 75 gram geroosterde zonnebloempitten, scheut olijfolie (half kopje), sap van een halve citroen, peper en zout naar smaak, twee eetlepels edel gistvlokken. Maal het met staafmixer of vijzel.

Voor meer kijk op www.inhetwildeweg.nl