Stienus Melis, vertrekkend fractievoorzitter PvdA: 'Ik ga van thuis naar thuis'

Stienus Melis stopt binnenkort als fractievoorzitter van de PvdA in de gemeenteraad van Westerwolde. Hij verhuist naar Dalfsen. "Een gemeente vergelijkbaar met Westerwolde. Je zou kunnen zeggen: 'Ik ga van thuis naar thuis'. Tijdens de raadsvergadering op 16 april neemt de inwoner van Wedde officieel afscheid.

Melis (14 mei 1972) kreeg de politiek met de paplepel ingegoten. Opa zat in de raad van Wedde, vader was wethouder in de gemeente Bellingwedde. Op zijn twintigste was Melis junior al actief binnen de PvdA. "In 2006 ben ik raadslid geworden in de toenamalige gemeente Bellingwedde. Melle Wachtmeester werd indertijd wethouder en zodoende kwam er een plaats vrij in de gemeenteraad. Ik heb me toen kandidaat gesteld."

"Het moment dat ik te horen kreeg dat ik als raadslid naar voren was geschoven, vergeet ik nooit meer. Ik was op dat moment in Vietnam. Rond zes uur 's morgens heb ik toen mijn vader gebeld. In Nederland was het op dat moment avond. 'Hou liekt pa?', vroeg ik hem. 'Het liekt wel goud', was het antwoord."

Drie jaar later werd Melis fractievoorzitter van de PvdA in Bellingwedde. Toen die gemeente in 2018 met Vlagtwedde fuseerde tot Westerwolde, leidde hij de fractie van de socialisten in de fusiegemeente. 

Veel plezier

Melis, die Technisch Manager en Adviesverantwoordelijke is bij Rijksvastgoedbedrijf en als zodanig verantwoorlijk voor grote projecten, kijkt met plezier terug op zijn politieke loopbaan tot nu toe. "De kost verdienen doe je buiten de politiek, of je moet al wethouder zijn. In mijn geval vedien ik mijn geld in het bedrijfsleven", zegt hij. "Politiek doe je er bij. Zo sta ik er in, al moet je het raadslidmaatschap wel altijd uiterst serieus nemen."

Vervolgens somt Melis op wat er bij komt kijken om fractievoorzitter c.q. raadslid te zijn. Van het bijwonen van inwonersbijeenkomsten, veel telefoontjes, praten met inwoners van de gemeente, beleidsstukken bestuderen, tot overleg met de fractie, bestuursoverleg, vertrouwenscommisie, raads- en commissievergaderingen. Zijn uitspraak 'politiek doe je er bij' komt daarmee meteen in een ander daglicht te staan. "Nou ja, mijn vrouw zal blij zijn als ik binnenkort 's avonds wat meer tijd heb, ha, ha."

Met de nadruk op 'als' want zijn lidmaatschap wordt binnenkort overgeschreven naar Dalfsen. "Ik heb zo'n idee dat ik daar tegen die tijd wel eens een kijkje in de raadszaal zal nemen. Op korte termijn zal dat niet het geval zijn. De woning in het Overijsselse moet eerst nog verbouwd en ingericht worden. Daar ben ik na de verhuizing wel een tijdje zoet mee."

Meest praktisch

De reden dat Melis met vrouw en kinderen heeft gekozen voor Dalfsen is, volgens hem, simpel. "Wij zijn een samengesteld gezin. Uit een eerder huwelijk heb ik twee jongens, en mijn vrouw ook. Samen hebben we een dochtertje gekregen. Mijn echtgenote heeft haar werk in Zwolle en ik moet voor mijn werk vaak naar Den Haag. De keuze voor Dalfsen was het meest praktisch."

Alvast terugkijkend op zijn periode als politicus in Westerwolde, is Melis het meest trots op het feit hoe de herindeling is verlopen. "Ik heb er altijd in geloofd dat we van de gemeente Westerwolde iets moois konden maken."

De vraag of in de nieuwe gemeente het accent niet wat veel op de voormalige gemeente Vlagtwedde ligt, beantwoordt Melis met een krachtig 'nee'. "Wij zijn er voor alle inwoners van de gemeente. Daarover is geen discussie. Het is wel zo dat een paar heikele onderwerpen, zoals de problematiek rond het COA in Ter Apel en de zonneparken, zich afspeelt in de voormalige gemeente Vlagtwedde, maar zowel 'Noord' als 'Zuid'  tellen volwaardig mee."

Dat heet democratie

"Je moet niet vergeten dat de politieke agenda niet stuurbaar is. Wat er op dat moment speelt, daar moet de raad zich over buigen. En de meerderheid van de raad, de helft plus één, bepaalt dan welke koers er wordt gevaren. Dat heet democratie. Ik heb ook wel eens een andere mening dan de meerderheid, maar moet me er dan bij neerleggen. Daar moet je professioneel mee omgaan. Je kunt immers niet altijd je zin krijgen", besluit Melis, die vervolgens de burgemeesters opsomt, waar hij als raadslid mee te maken heeft gehad. 

"Engbert Drenth, Chris Arlman, Erik Triemstra, Janneke Snijder, Leendert Klaassen en nu Jaap Velema, een aardig rijtje."

Of daar, als het gezin Melis zich definitief heeft gesetteld in Dalfsen, een zevende burgemeester bij komt, is de vraag. Dit keer klinkt er geen 'nee' uit de mond van Melis. "Misschien, het bloed kruipt immers waar het niet gaan kan."