Leeg zwembad, drukte bij recreatieplas... hoe zit dat?

Zwembad Moekesgat was de afgelopen dagen nagenoeg leeg, op het strand even verderop lagen zonneaanbidders en zwemliefhebbers 'hutjemutje'. Dat vraagt om uitleg....

Badmeester Gerard Meesters van het zwembad in Ter Apel verkocht de afgelopen dagen slechts een paar kaartjes. Dat de animo om gebruik te maken van het zwebad zo gering is, heeft te maken met de coronamaatregelen. Wie wil zemmen moet vooraf reserveren. Er wordt in blokken van een uur gezwommen. De maximale tijd dat een bezoeker gebruik kan maken van het zwembad is twee uur. Voor ieder uur dient twee euro te worden neergeteld.

Bovendien mogen er maar zestig personen naar binnen; dertig kunnen er terecht in het diepe, en dertig in het ondiepe. Dit betekent bijvoorbeeld dat een gezin met twee kinderen, die twee uur wil zwemmen, maar liefst acht euro per dag kwijt is.

Wat het ook onaantrekkelijk maakt om gebruik te maken van het zwembad is dat de glijbaan en duikplank zijn verwijderd, de kiosk is gesloten en men niet op de speelweide mag recreëren.

Waar we wel iets aan kunnen doen zijn de prijzen

Eize Hoomoedt, fratievoorzitter van de GroenLinks in Westerwolde, vindt dat er op korte termijn iets aan deze situatie moet worden gedaan. "De komende paar dagen is het weer minder, maar volgend weekend gaat de temperatuur weer richting 24 graden. De gehanteerde regels zijn opgesteld door de Veiligheidsregio, daar kunnen we als politiek weinig aan doen. Waar we wel iets aan kunnen doen zijn de prijzen, die zijn vastgesteld. Dat is namelijk gemeentelijk beleid."

"Ik heb onlangs met Herma Hemmen (fractievoorzitter CDA, red.) gesproken, en zij denkt er precies zo over. Ik weet niet wat de mening van andere fracties in Westerwolde is, wel weet ik dat onder de bevolking veel onvrede heerst. Kinderen van scholen in Sellingen hebben bijvoorbeeld al een petitie ondertekend, die ze binnenkort aan zullen gaan bieden aan de wethouder."

Druk opvoeren

Hoomoedt hoopt dat de kwestie nog vóór komend weekend 'opgelost' wordt. "Zoals gezegd bepaalt de Veiligheidregio, maar de druk opvoeren kan uiteindelijk wel. De kinderen in Westerwolde moeten weer onbeperkt kunnen zwemmen. Als je er goed over nadenkt is het natuurlijk ook vreemd. Premier Rutte heeft maandenlang geroepen 'Vier je vakantie in eigen land' en aan de andere kant roepen de waterbedrijven op om zuinig te doen met water. Geen grote zwembaden bij huis dus. Maar waar moeten de kinderen dan naar toe?"