Dit zijn de drie mooiste gedichten over Drenthe (inclusief die van de 13-jarige Loes uit Beilen)

De prijsuitreiking mag dan vanwege het coronavirus zijn geschrapt, maar de blijdschap bij de drie winnaars van de dichtwedstrijd Ode aan Drenthe is er niet minder om.

Organisatoren Drents Museum, Stichting Het Drentse Landschap en Huus van de Taol maakten de winnaars online bekend, waarbij juryleden Ton Peters, Suze Sanders en Martijje afgelopen week met een filmploeg de schrijvers van de - in hun ogen – drie mooiste gedichten over Drenthe bezochten.

Met haar gedicht Dreints Avontuur eindigde Jenny Anna Linde uit Stadskanaal op de eerste plek. De derde plek was voor de in Westerbork geboren en nu in Zwolle woonachtige Gertrud Reinink met Ode aan Drenthe.

‘Heel knap om met deze leeftijd zo’n gedicht te schrijven’

De 13-jarige Loes Nijboer uit Beilen werd tweede met Moi. Dat leverde de scholiere van het Dr. Nassau College extra complimenten op van jurylid Martijje. ,,We vonden het heel knap om met deze leeftijd zo’n gedicht te schrijven. Haar gedicht bekt lekker en is fris van inhoud. Zij heeft mooie Drentse woorden zoals ‘neutelig’ gebruikt. Daarmee heeft zij een volwaardige plek tussen de andere winnaars.”

Loes haar gedicht werd ingestuurd nadat zij in haar klas op school een Drents gedicht moest schrijven. ,,Zelf spreek ik niet veel Drents, daarom heb ik het onderwerp ‘Moi’ gekozen. Dat zeg ik wel vaak als ik iemand zie.”

Bekijk in onderstaand filmpje waarom de jury deze winnaars koos uit de 95 inzendingen. Daaronder staan de drie winnende gedichten afgebeeld.