Drukke tijden breken weer aan voor Klooster Reizen

REGIO Premier Mark Rutte zorgde tijdens de persconferentie voor blije gezichten. Vakantie vieren in zonnige oorden leek ver weg, maar komt weer een stuk dichterbij.

Voor veel reisbureaus breken daarmee drukke(re) tijden aan, zoals bij Klooster Reizen, met vestigingen in onder meer Stadskanaal, Hoogezand en Winschoten. "We zijn blij dat we de klant weer iets kunnen aanbieden", zegt Gerda Klooster.

Gerda is de derde generatie van de familie Klooster die leiding geeft aan het bedrijf, dat al meer dan tachtig jaar actief is in de reisbranche. "Sinds maart liggen we stil, we zijn uiteraard erg blij dat er weer perspectief is."

Zoals bekend mag er per 15 juni weer afgereisd worden naar populaire vakantielanden als Duitsland, België, Italië en Kroatië én de zes eilanden van het Caribische deel van het Koninkrijk. Gehoopt wordt dat tussen 15 juni en 5 juli andere landen, zoals Spanje en Oostenrijk, zullen volgen.

De populairste landen die bij Klooster Reizen worden geboekt zijn Griekenland, Spanje en Turkije. Dat er de laatste tijd veel mensen naar het reisbureau belden of een kantoor binnenstapten om te vragen of hun geboekte reis door zou kunnen gaan, behoeft geen uitleg. "Dat is logisch", zegt Klooster, "veel mensen kijken al een behoorlijke tijd reikhalzend uit naar hun vakantie, en als die onverhoopt niet door kan gaan is dat zuur. Aan de andere kant zijn er ook mensen, die er voor kiezen om niet in het buitenland op vakantie te gaan. Er is dus een categorie mensen die hun geboekte vakantie annuleert of naar volgend jaar heeft verplaatst, maar er is ook een categorie die nog even afwacht."

Nieuwe reizen

Klooster denkt dat de komende tijd ook (veel) nieuwe reizen worden geboekt. "De afgelopen tijd was het in Nederland mooi weer, maar het is natuurlijk geen garantie dat dat in juli of augustus ook zo is. Wie er nu over nadenkt om in Nederland te blijven, kan er, als het bijvoorbeeld drie weken achtereen gaat regenen, misschien later anders over denken. Bovendien denk ik dat een aantal mensen eerst de situatie rond corona heeft afgewacht, en misschien alsnog besluit een reis te boeken."

Dat er veel klanten aankloppen hoe het met hun reis zit, vindt Klooster logisch. "Dit zijn nu eenmaal onzekere tijden. Dat mensen met vragen zitten, is dus begrijpelijk. En wij zijn ervoor om die vragen te beantwoorden. Het is onze taak om de klanten zo goed mogelijk te informeren en te zorgen dat ze veilig op reis kunnen en ter plekke veilig vakantie kunnen vieren."

"We houden daarbij de ontwikkelingen nauwgezet in de gaten. Onze adviezen zijn gebaseerd op wat wij op dat moment weten. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat een bepaald land vandaag nog op 'oranje' staat (alleen noodzakelijke reizen, red.) en dat het een paar dagen later wel wordt vrijgegeven."

Een mens moet iets hebben om naar uit te kijken

Het is in ruim tachtig jaar de eerste keer, net als bij menig ander bedrijf, dat Klooster Reizen een crisis van zo'n grote omvang heeft meegemaakt. Echt nerveus is Klooster er niet van geworden. "Zoals al gezegd, hebben we sinds begin maart stilgestaan, maar echt zorgen heb ik me niet gemaakt. Daarvoor ben ik te positief ingesteld. Wij bestaan ruim tachtig jaar en hebben wel meer stormen doorstaan. Natuurlijk ben ik wel heel erg blij dat wel de boel weer kunnen opstarten. En dat moet ook. Een mens moet iets hebben om naar uit te kijken."