Voortaan met een andere bril kijken naar drugsafval

Dumpen van drugsafval is voor Oost-Groningen een relatief nieuw fenomeen. ,,Het vergt nu van iedereen scherpte.”

Tot enkele jaren geleden was het ontmantelen van illegale hennepkwekerijen gemeengoed in Oost-Groningen. Sinds een paar jaar weet ook de ‘harde drugswereld’ de plattelandsregio te vinden. In korte tijd zijn twee laboratoria in Blijham en Vriescheloo ontmanteld en dit jaar is al drugsafval aangetroffen in Ter Apel, Beerta en Midwolda. Trend of incidenten? ,,In Limburg en Brabant lachen ze om deze kleine aantallen”, beseft Peter Alers van de politie Oost-Groningen. ,,Maar voor ons is het relatief nieuw en vereist het een ‘nieuw soort scherpte’ voor alle betrokkenen.”

<b>Bewust worden van wat we zien en ruiken</b>

Bestuurders, brandweer, buitendienstmedewerkers van gemeenten Oldambt, Westerwolde en Stadskanaal en de politie krijgen iets nieuws op hun bordje. Dat vergt aanpassing en een andere blik op bepaalde zaken. Neem een boerderijbrand in de polder of een open veld. Veelal werd dan rekening gehouden met aanwezigheid van stro, machines of landbouwvruchten. Nu moeten hulpverleners zich beseffen dat er ook chemische spullen kunnen liggen. Grondstof voor drugslaboratoria. ,,We hebben allemaal protocollen, maar we moeten met z’n allen bewust worden van wat we zien of ruiken. En dat overal chemische stoffen kunnen liggen. We moeten met een andere bril kijken naar afval”, meent Alers. ,,Voor ons geldt; nergens aankomen, nergens in roeren, want voor je het weet heb je bijvoorbeeld een explosie.”

Burgemeester Jaap Velema van Westerwolde en Cora-Yfke Sikkema van Oldambt bespreken het onderwerp tijdens iedere driehoeksvergadering, waarbij openbaar ministerie, politie en lokaal bestuur aanschuiven. ,,We hebben het dan over ondermijning. Hoe de onderwereld de bovenwereld binnendringt. Daar hoort witwassen van geld bij, maar ook drugsgerelateerde zaken. We zijn er nu zeer alert op en maken daarbij graag gebruik van de kennis van het RIEC, regionaal informatie- en expertisecentrum”, zegt Velema. Een van de dingen die Westerwolde heeft opgepakt, is het via de eigen website informeren over drugsafval.

<b>Gespecialiseerd bedrijf voor afvoeren drugsafval</b>

Voor Oldambt is het dumpen van drugsafval reden een inventarisatie te maken, incidenten bij te houden en te monitoren. ,,We willen exact weten hoe groot het probleem echt is”, zegt burgemeester Cora-Yfke Sikkema van de gemeente Oldambt. Extra stappen nemen vindt ze nu nog te vroeg, want ze hoopt dat het bij incidenten blijft. ,,Maar we wijzen onze medewerkers wel op de gevaarlijke aspecten van drugsafval. Omdat schoonmaken van vervuild terrein en afvoer van drugsafval specifieke kennis en kunde vereist, wordt altijd een gespecialiseerd bedrijf in de arm genomen.”