Dag des oordeels voor van drugshandel verdachte atleet Roelf B. en vriend: ze staan voor de Hongaarse rechter

Voor Roelf B. en Gert-Jan N. uit Stadskanaal, beiden verdacht van drugshandel in Hongarije, is maandag een heel belangrijke dag. Mogelijk de dag des oordeels.

Gaan de jonge Nederlanders schuld bekennen en 8 jaar en tien jaar de cel in of komen ze op voor hun zaak met als risico een veel langere straf?

Om 10 uur verschijnen ze voor de rechter van Budapest-Capital Regional Court, in een majestueus gebouw in het centrum van de Hongaarse hoofdstad. De voertaal is voor de verdachten Engels. Er is een Hongaars-Engelse tolk. De zitting is te volgen voor publiek en pers, deels in een andere zaal met een online verbinding.

Betrapt

Voor het eerst wordt de zaak van B. en N. – beiden begin 20 – inhoudelijk behandeld na hun arrestatie in augustus vorig jaar. Ze werden op het festival Sziget betrapt op de verkoop van drugs vanuit hun tent. Hun voorraad: 6700 xtc-pillen, 128 gram marihuana en 451 kant-en-klare joints.

Drugssmokkel is een ernstig delict in Hongarije. Toch hoeft de zitting geen uren te duren, zegt een woordvoerder van het Hongaarse Openbaar Ministerie. ,,Als ze schuld bekennen en akkoord gaan met het strafvoorstel dat justitie hen eerder heeft gedaan, kan het snel gaan’’ zegt woordvoerder Ferenc Rab.

Tegen de voormalige atleet B. wordt bij bekennen acht jaar cel geëist. Hij bood eerder al zijn excuses aan en legde in verklaringen de schuld grotendeels neer bij zijn vriend. Justitie gaat daarin mee en daarom is de strafeis voor N. twee jaar hoger. Hij is volgens justitie het brein achter de handel en heeft de drugs ingekocht in Nederland. Daarna vroeg hij zijn jeugdvriend om mee te doen.

‘Het kan alle kanten opgaan’

,,Roelf vindt acht jaar erg lang’’, zegt internationaal strafrechtadvocaat Rachel Imamkhan. De Nederlandse staat met een Hongaarse collega haar cliënt bij op de zitting. Ze wil niet vooruitlopen op de keuzes van B. ,,In Hongarije gaat alles heel anders dan in Nederland. Het kan alle kanten opgaan.’’

Roelf B. is de opvallendste van de twee opgepakte twintigers. Hij gold als een talentvol atleet: de sprinter maakte drie jaar geleden nog deel uit van de nationale EK-ploeg. De Nederlandse atletiekwereld was in shock na zijn aanhouding. Temeer omdat twee maanden eerder een andere talentvolle atlete, Madiea G., was gearresteerd in Duitsland.

Imamkhan behartigt alleen de belangen van B.. Vanwege de tegengestelde belangen heeft N. zijn eigen juristen. De Hongaarse advocaat Peter Enzsöl van N. liet eerder weten dat volgens hem beide mannen een even groot aandeel hadden.

Optie

Als de mannen bekennen kan de rechter besluiten tot lagere straffen dan de voorstellen die nu op tafel liggen. Niet hoger, dus een levenslange gevangenisstraf, waar de Hongaarse politie en justitie aanvankelijk mee schermden, is dan uitgesloten.

Een optie is ook dat beide heren er helemaal het zwijgen toe doen, maar dat is niet bevorderlijk voor hen, meent justitie. Tijdens eerdere voorbereidende zittingen weigerden de mannen te zeggen waar hun voorraad vandaan komt.

Het advies van woordvoerder Rab: ,,Vertel zoveel mogelijk. Dat zou de straffen pas echt verlagen. Drugshandel is een groot misdrijf in Hongarije en het is interessanter om grote internationale drugshandelaren te pakken dan deze mannen.”