Stadskanaalsters komen vanavond vrij en mogen hoger beroep onder huisarrest afwachten in Hongarije (update)

De Stadskanaalster jeugdvrienden Roelf B. en Gert-Jan N. mogen het hoger beroep in hun zaak onder strenge voorwaarden in huisarrest afwachten. Dat gebeurt in Hongarije. Ze komen maandagavond vrij.

De Stadskanaalsters worden samen ondergebracht in een appartement. Volgens Rachel Imamkhan, de advocaat van Roelf B., niet de keuze van de voormalig topatleet. Het was vooral de advocaat van N. die hiervoor pleitte.

,,Het valt niet mee om na verblijf in een appartement weer terug te moeten naar de gevangenis. Het was nog beter geweest als hij 7 of 8 jaar had gekregen. Dan hadden we kunnen vragen om uitlevering naar Nederland", zegt Imamkhan.

5 jaar celstraf

Roelf B. en Gert-Jan N. kregen maandag allebei 5 jaar celstraf opgelegd voor de handel in drugs op het Hongaarse muziekfestival Sziget.

Dat is de laagst mogelijke straf. Het OM ging tegen die uitspraak in beroep en de advocaat van N. vroeg daarop om vrijlating van zijn cliënt in afwachting van het proces, maar dat lijkt de rechter te ver te gaan. Hij komt nu met het voorstel van huisarrest in Hongarije. De uiteindelijk uitspraak na het hoger beroep kan volgens de advocaat van Gert-Jan N. eind dit jaar komen.

Zwaar

De onzekerheid en het lange wachten over de uitspraak over mogelijk huisarrest in Hongarije vallen de ouders en families zwaar. Zij hadden liever een definitieve uitspraak gehad. ,,Ons leven is erg veranderd", zegt de vader van Roelf. Hij voegt er aan toe: ,,en het wordt ook nooit meer hetzelfde."

De moeder van Gert-Jan N. zei: ,,Deze jongens hebben geen strafblad. Het was een hele domme actie."

Voor de verdachten lijkt de grootste spanning verdwenen nu de rechter de laagst mogelijke straf vraagt. Ondanks het hoger beroep van het Openbaar Ministerie kan er een lachje af tijdens het overleg over eventueel huisarrest in Hongarije.