Vervlogen tijden

Ter Apel Bovenstaande prachtige foto uit de collectie van het Nationaal Archief hoort eigenlijk niet in vervlogen tijden omdat alles er nog staat, maar hij is veel te mooi om niet te laten zien.

De foto werd genomen in juni 1967. De naam van de fotograaf, die op het dak van de kantine, vlak boven het schuifraam stond, is helaas onbekend. Het ziet er nog allemaal ontzettend nieuw, maar vooral leeg uit. Het nieuwe zwembad is net een maand open en werd aangelegd door aannemersbedrijf Koning uit de Mussel. De ceremoniële opening had begin mei plaats in hotel De Posthoorn, waarbij ontzettend veel sprekers hun zegje wilden doen. Natuurlijk de burgemeester, G. Loopstra, maar ook de heer Oberink (KNZB), de heer Koning (aannemer), W. Kuiper (VVV Ter Apel) en W.T. Pors (hengelvereniging). Ook de heren D. Wolf (Mercurius), R.T. Rosendahl (ZEPTA) en Van der Sluis (Ned. Heidemij.) spraken. Tenslotte nam mevrouw Pippel nog namens het Ministerie van SVW het woord. Daarna toog iedereen naar het zwembad voor de officiële opening, die werd verricht door ir. J.F. Van Mansvelt. De openingshandeling bestond uit het onthullen van de naam van het zwembad (“Moekesgat”) en het overhandigen van de sleutel, waarmee de deur naar het zwembad zou kunnen worden geopend.

Pipo de clown

Maar iedereen wachtte uiteraard op het hoogtepunt van de dag, dat bestond uit een optreden van de beide mannen die ieder kind in de jaren zestig en zeventig kende: Pipo de Clown en zijn onafscheidelijke kameraad, de indiaan Klukkluk. En ja…natuurlijk viel Pipo onder daverend gejuich van de vele toeschouwers, jong en oud, in het water.

De vlaggen wapperen op bovenstaande foto in de wind, het lijkt flink bewolkt en het is niet ontzettend druk. Dat kan kloppen want de temperatuur in de maand juni kwam in 1967 geen enkele keer (!) boven de 20° C. In het midden van de foto zien we de ‘uitkijkpost’ van toenmalig badmeester Heinie ter Veen. Rechts daarnaast is het ‘diepe’, met zijn lage en hoge duikplank. Links van de post zien we de langzaam in diepte toenemende zwembad voor de kinderen. Iets verder naar voren op de foto is rechts de zandbak te zien, terwijl links daarnaast het ‘kikkerbad’ ligt.

Kleedcabines

Links, niet op de foto, zijn de kleedcabines, de ingang en het kantoor van toenmalig beheerder Steven Bakker. Als we de foto uitvergroten, zien we rechts nog de daken van de huizen van de Johan Emmenstraat en links de nieuwbouwhuizen van ’t Heem, waarbij we onder andere de straten Sperwerlaan en Wallekant kunnen herkennen.

Hoe ziet het er tegenwoordig uit? Eigenlijk is er in het zwembad zelf niet eens zo heel veel veranderd. De zwembaden en het grote grasveld op de achtergrond zijn nog aanwezig, maar toch kijk je er anders tegenaan. Dat heeft alles te maken met de begroeiing. Het is er behoorlijk groen geworden. Ook vanaf het dak is de nieuwbouw op de achtergrond tegenwoordig niet meer te zien, zo hoog zijn inmiddels de bomen gegroeid. De gloednieuwe tegels op de voorgrond zien er tegenwoordig nog net zo mooi verzorgd uit als in 1967. Nieuw zijn wel de prachtige glijbanen die, vanaf het punt van de fotograaf, in het verlengde van de uitkijkpost staan.

Wilt u reageren op deze vervlogen tijden of hebt u zelf een foto die u wilt laten plaatsen jbeen01@hetnet.nl

(Tekst Jakob Been)