'Kopschopper bij Café Hapinezz in Borger heeft slachtoffer letterlijk het licht uit de ogen geschopt'

Bij een uit de hand gelopen ruzie in Café Happinez in Borger is een bezoeker van de kroeg door een 25-jarige man zo hard tegen zijn hoofd geschopt dat hij een groot deel van zijn gezichtsvermogen is kwijtgeraakt.

Dat zegt de officier van justitie. ,,De kopschopper heeft het slachtoffer letterlijk het licht uit de ogen geschopt.”

Het incident gebeurde in de nacht van 31 maart op 1 april 2018 in het café in Borger. Twee groepjes kregen ruzie met elkaar. Dat bleek dinsdag bij de rechtbank in Assen. Het slachtoffer (inmiddels 58) heeft verklaard dat hij op de ruziënde groep afliep en toen een duw en een klap kreeg. Volgens verschillende getuigen werd de klap uitgedeeld door de 25-jarige verdachte uit Borger. De officier zegt dat hij van achter werd neergeslagen. Daarna zou hij het slachtoffer, dat op de grond lag, meerdere keren tegen zijn hoofd hebben geschopt. De man is de stiefvader van twee cafébezoekers die bij de ruzie betrokken zouden zijn.

Verdachte ontkent schoppen tegen hoofd

De verdachte verklaarde dat het anders is gegaan. Zijn lezing wordt min of meer ondersteund door enkele getuigen. ,,Een vriend van mij lag op de grond en die man trapte hem. Hij lag al op de grond. Ik ben er gewoon tussen gesprongen. Toen ging het allemaal heel snel. Ik heb een paar klappen uitgedeeld. Het had niet zo gemoeten.” De inwoner van Borger ontkende dat hij het slachtoffer tegen het hoofd heeft geschopt.

Uit een verklaring van een arts blijkt dat het linkeroog van het slachtoffer zwaar is beschadigd. De man heeft meerdere operaties ondergaan en heeft vier dagen in het ziekenhuis gelegen. Met het beschadigde oog heeft hij minder gezichtsvermogen. In de medische verklaring staat dat het letsel is ontstaan door fors geweld. Het is volgens de arts niet duidelijk of het door slaan of schoppen is veroorzaakt.

Slachtoffer wil schadevergoeding

Het slachtoffer eist bijna 36000 euro schadevergoeding. ,,Met mijn oog gaat het niet goed. Als ik in het licht kom, doe ik mijn oog dicht. In augustus ga ik weer naar de specialist. Als er teveel druk op mijn oog komt, knapt het los. Mijn geheugen is ook heel slecht. Ik ben bijna 60 jaar en moet zo de rest van mijn leven verder.”

De officier van justitie stelt dat de getuigenverklaringen uiteenlopen over de aanleiding. ,,Waar geen onduidelijk over is, is wie het geweld heeft gebruikt.” De officier acht bewezen dat de verdachte het slachtoffer meerdere trappen tegen het hoofd heeft gegeven. ,,Dat gebeurt terwijl het slachtoffer weerloos op de grond lag. Het ging absurd, bruut geweld, waar absoluut geen noodzaak voor was. Hij besloot te schoppen tegen het hoofd. Dan is er sprake van opzet op zwaar lichamelijk letsel.”

15 maanden cel geëist

Volgens de officier heeft de verdachte eerder een geldboete gekregen voor uitgaansgeweld. ,,Hij liep nog in de proeftijd. Het feit is gepleegd onder invloed van alcohol tijdens het uitgaan. Dat werkt strafverzwarend.” Aan de andere kant heeft de zaak volgens de officier te lang op de plank gelegen., waardoor het slachtoffer en ook de verdachte onnodig lang in onzekerheid hebben gezeten. Het tijdsverloop levert strafvermindering op. De officier eist 15 maanden gevangenisstraf, waarvan vijf voorwaardelijk.

Advocaat Ronald Knegt vindt dat sprake was van noodweer. Hij is ook van mening dat er veel vragen zijn over het ontstaan van het huidige oogletsel. De raadsman vindt dat de rechtbank een specialist moet benoemen om daar meer duidelijkheid over te krijgen. In dat geval moet de rechtbank het onderzoek heropenen. Anders wordt over twee weken uitspraak gedaan.

De verdachte zei in zijn laatste woord: ,,Het enige wat mijn bedoeling was om mijn broertje en zijn vriendje te helpen. Het was absoluut niet mijn intentie om meneer letsel toe te brengen. Ik hoop dat meneer er niet te veel hinder heeft en dat wij in vrede kunnen leven daar wij in dezelfde streek wonen.”