'Werken als klinisch chemisch analist verveelt nooit' | Bloemen voor Geert Koster en Kor Blaauw en gebak bij de koffie

STADSKANAAL Op het laboratorium van het Refaja ziekenhuis zijn Kor Blaauw uit Stadskanaal en Geert Koster uit Vledderveen enkele dagen geleden in het zonnetje gezet.

Het tweetal werkt er namelijk 45 jaar en die mijlpaal is gevierd met bloemen en gebak bij de koffie.

"Ik wilde van jongs af aan op een laboratorium werken", vertelt de 64-jarige Kor. "Ik heb tijdens mijn opleiding stage gelopen in het Refaja en ik werd op 1 juli 1975 aangenomen als klinisch chemisch analist op het laboratorium."

De één jaar oudere Geert heeft een andere route bewandeld. Hij is opgeleid als chemisch analist en is na zijn aanstelling op 8 september 1975 omgeschoold tot klinisch chemisch analist.

Steeds belangrijker

"In de loop der jaren is het laboratorium steeds belangrijker geworden voor de behandelaars in het ziekenhuis. Er werden steeds meer onderzoeken uitgevoerd en we groeiden langzaam maar zeker uit ons jasje. Binnen het ziekenhuis werd daarom een grotere ruimte ingericht. We kregen meer collega's en met de regelmaat van de klok werd splinternieuwe geavanceerde apparatuur aangeschaft.

Fijne sfeer

We hebben de technische ontwikkeling in de laboratoriumwereld van nabij meegemaakt en de ontwikkeling staat nog steeds niet stil. Dat is het boeiende van ons vak. Werken als klinisch chemisch analist verveelt nooit. Mede door de fijne sfeer op het lab en in dit ziekenhuis, hebben we nooit de behoefte gehad om elders aan het werk te gaan."

Binnen het Refaja voeren Kor en Geert nu de onderzoeken uit, waarvan de uitslagen met spoed bekend moeten zijn. De materialen voor de niet spoedeisende onderzoeken worden meerdere keren per dag met een bode naar het lab in het Scheper ziekenhuis in Emmen gebracht. Verder worden in Stadskanaal nog onder meer bloedtransfusies, beenmergafnames en zaadonderzoeken uitgevoerd.

Glimlach

Wat betreft het werken op het laboratorium in het Stadskanaalster streekziekenhuis is voor zowel Kor als voor Geert het aftellen begonnen. Geert gaat 1 juni volgend jaar met pensioen, de pensioendatum voor Kor is 29 juni 2022. "Tot die tijd gaan we met een glimlach naar ons werk."

Paul Abrahams