Alarmbellen gaan af over corona in Groningen, aantal besmettingen gaat over signaalwaarde heen

In de provincie Groningen zijn gisteren 42 mensen positief getest op het coronavirus. Daarom ging de ‘alarmbel’ van het ministerie van Volksgezondheid voor de regio af. Groningen zit als enige Noorderlijke provincie in de gevarenzone.

Op het dashboard coronavirus staat heel veel informatie over de ontwikkeling van het virus in Nederland. Het RIVM, de GGD’s en de ziekenhuizen voeden deze website iedere dag met informatie over onder andere besmettingen, testen en ziekenhuisopnames. Het ministerie heeft aan sommige data een ‘signaalwaarde’ gekoppeld. Die signaalwaarde is een soort ‘alarmbel’ van het ministerie van Volksgezondheid.

Zorg overbelast

Als veel mensen tegelijkertijd ziek zijn, in het ziekenhuis komen te liggen, of positief getest worden, dan gaat die alarmbel af. Het idee van deze signalering is dat hierdoor ingegrepen kan worden voordat de zorg (in een regio) overbelast raakt.

 

In de provincie Groningen is de alarmbel over het aantal positief geteste mensen afgegaan. Het RIVM meet dit per 100.000 inwoners en de provincie Groningen ging gisteren met een 7.2 nét over de signaalwaarde van 7 heen. Opvallend is dat dit cijfer per gemeente erg uiteenloopt. Groningen spant de kroon met 12 nieuwe besmettingen, terwijl Loppersum, Delfzijl, Oldambt, Westerwolde, Pekela en Veendam er geen één meldden.

 

De stijging kan te maken hebben met het aantal jongeren dat besmet raakt met het virus, waarvan een aanzienlijk deel in de stad woont en daar best op elkaars lip zit. We zagen deze week bijvoorbeeld hoe benauwd het werd op het stadstrand en vorige week bleek een groep studenten van de vereniging Navigators besmet (inmiddels 29 gevallen). Wie naar de trend van de afgelopen vijf weken kijkt, ziet dat de stijgende lijn met het einde van de zomermaanden werd ingezet.

 

Kanttekening

Of deze alarmbel ook direct het begin van nieuwe maatregelen is, dat weten we nog niet. Het is aan de Veiligheidsregio om daarover te beslissen. Burgemeester Schuiling praat de gemeenteraad vanmiddag bij over de situatie in Groningen.

Een kanttekening bij deze signalering is namelijk dat de andere alarmbel, die van het aantal ziekenhuisopnames, sinds 8 mei bijna niet boven de 0 is uitgekomen. Alleen van 4 tot 6 september lag één persoon in het ziekenhuis door corona.