Nieuwe nachtopvang in azc Ter Apel

Op het voormalige NAVO-terrein bij het asielcentrum in Ter Apel worden volgende week 6 paviljoens neergezet waarin maximaal 125 nog niet geregistreerde asielzoekers kunnen overnachten.

Dat heeft het COA bekend gemaakt.

Vanwege de coronacrisis kan de Immigratie- en Naturalisatie Dienst (IND) momenteel minder mensen inzetten bij het registreren van pas gearriveerde asielzoekers in Ter Apel. De nog niet geregistreerden moeten moeten eerst net buiten dat centrum blijven en wachten.

Voldoende afstand

In de afgelopen periode gebeurde dat in een nachtopvang nabij het gebouw van de IND. ,,Maar vanwege de coronamaatregelen komt er nu een nieuwe nachtopvang op het NAVO-terrein’’, zegt COA-woordvoerster Jacqueline Engbers. ,,Daarin kunnen nog niet geregistreerden op voldoende afstand van elkaar verblijven.’’ Als ze wel zijn geregistreerd, kunnen ze naar een woonunit in het reguliere asielcentrum.

Het COA heeft van de gemeente Westerwolde een vergunning voor de paviljoens gekregen. Die geldt voor 12 maanden. Engbers benadrukt dat ook met de paviljoens het totaal aantal asielzoekers in Ter Apel het maximum van 2000 niet zal overschrijden.