Directeur Ed van de Bunt neemt afscheid van cbs De Rank in Onstwedde

“Een architect laat een huis achter, een kunstenaar een schilderij, maar wat laat een onderwijsmens achter?” Deze vraag stelde Ed van de Bunt, directeur van cbs De Rank Onstwedde, op de laatste dag van zijn indrukwekkende loopbaan in het onderwijs, aan zijn collega’s.

Hij begon in 1976 als meester Van de Bunt op de Beatrixschool in Nijkerk, gaf les aan The Netherlands School Society in Nairobi in Kenia, om vervolgens in Harpel op CBS de Rots te gaan werken. In 1999 zette hij zijn eerste stappen in Onstwedde. Hier werd hij directeur van de Prof. M.J. Langeveldschool. Al gauw werd de samenwerking gezocht met de andere christelijke basisschool in het dorp, cbs De Regenboog. Na een oriënterende fase werd geconcludeerd dat er voldoende draagkracht was voor een fusie tussen beide scholen en werd besloten samen verder te gaan. Zo ontstond in 2011 cbs De Rank.

In diezelfde periode bleken de gebouwen van de Prof. M.J. Langeveldschool, cbs De Regenboog én het gebouw van de in Onstwedde gevestigde locatie van het voortgezet onderwijs, Ubbo Emmius, aan vernieuwing toe. Hij zag een kans voor Onstwedde en alles kwam in een stroomversnelling terecht. Zo is het mede aan hem te danken dat MFA De Bast werd gebouwd, een prachtig mooie multifunctionele accommodatie, een aanwinst voor het hele dorp. Er ontstond een voor in Nederland unieke situatie: in één gebouw onderwijs voor kinderen van 2 tot 16 jaar. De Peuterkorf, cbs De Rank en Ubbo Emmius hebben hier hun plek gevonden en vele Onstwedder verenigingen maken gebruik van de prachtige gymzaal of andere ruimtes van MFA De Bast.

Cadillac Cabriolet

Vrijdag nam Ed van de Bunt met een spetterend feest en een heuse afscheidstournee afscheid van kinderen, ouders, (oud)collega’s en overige belangstellenden. Met een Cadillac Cabriolet werd hij, samen met zijn vrouw Eveline voorgereden bij de school en met een kleurrijke erehaag onthaald. Daarna heeft hij samen met de kinderen naar een voorstelling van een goochelaar gekeken. En aan het eind van de ochtend werd Ed op het schoolplein verrast met een prachtig cadeau.

’s Middags werd hij, samen met zijn vrouw, langs verschillende locaties in Onstwedde gereden. Hij werd daar opgewacht door genodigden die een rol hebben gespeeld in zijn onderwijscarrière. Aan het eind van de dag werd deze afscheidstournee afgesloten met alle (oud)collega’s in Roegh eten en drinken in Vlagtwedde. Hier kreeg hij van zijn team een mooie pentekening, gemaakt door Geert Schreuder, met daarop de scholen in en om Onstwedde waar hij gewerkt heeft.

Met hart en ziel

Ed van de Bunt heeft zich altijd met hart en ziel ingezet voor alle kinderen en hun ouders. De uitspraak van pedagoog Langeveld ‘Elk kind is er één!’, is hem op het lijf geschreven. Hij hamert er altijd op dat bij elke beslissing die genomen wordt, het belang van het kind voorop moet staan. Een houding die het team zich volledig eigen heeft gemaakt. Hij geeft dan ook vol vertrouwen het stokje over aan de nieuwe directeur, Jenny van Oosten, zelf al jaren werkzaam op cbs De Rank. Dat is dan ook wat hij nalaat, een team en nieuwe directeur met hart voor kinderen en hart voor de school.

Blij verrast was hij toen hij aan het eind van de ochtend werd meegenomen naar het schoolplein alwaar hij zijn eigen naambord mocht onthullen. Om hem te bedanken voor alles wat hij voor de kinderen en de school heeft gedaan, heet het schoolplein van cbs De Rank vanaf nu dan ook officieel het ‘Meester Van de Bunt-plein’!