Hans Banus blikt terug ... | Mies Bouwman op bezoek in Stadskanaal

STADSKANAAL Hans Banus heeft jarenlang foto's gemaakt voor het weekblad de Kanaalstreek. Op dit moment is hij bezig om duizenden negatieven te digitaliseren.

"Een flinke klus, maar heel leuk om te doen", vertelt de bekende inwoner van Stadskanaal. "Het is bovendien prachtig om die beelden van toen nog eens te bekijken en om herinneringen op te halen. Je beseft nu nog meer, dat je als fotograaf altijd vooraan mocht staan."

In samenwerking met Hans Banus start de redacteur van uw krant met een nieuwe rubriek: Hans Banus blikt terug ...

Elke week wordt één van zijn foto's opnieuw afgedrukt in de krant. Het spits wordt afgebeten met een zwart wit foto van Mies Bouwman die in het voorjaar van 1980 een bezoek heeft gebracht aan Stadskanaal. De koningin van de Nederlandse televisie was naar Stadskanaal afgereisd om de heropening van de gemoderniseerde winkel van Modehuis De Vries aan de Hoofdstraat voor haar rekening te nemen.

"Het was heel druk", herinnert Banus zich nog. "Dranghekken voor de winkeldeur. Mies Bouwman werd zelfs onder politiebegeleiding naar de winkel gebracht. Niet alleen volwassenen kwamen een kijkje nemen, er hadden zich ook veel kinderen verzameld. Het was onder schooltijd, ik denk dat veel kinderen hebben gespijbeld."

Paul Abrahams