Beeldpresentatie over Branbergen, Bruintje Beer en Musselkanaal

STADSKANAAL Bruintje Beer, de beroemde beer die het logo werd van koekjesfabriek Branbergen in Musselkanaal, wordt honderd jaar.

Op 8 november 1920 verscheen het eerste beeldverhaal over de beer in de Engelse krant 'Daily Express'. De avonturen van Bruintje Beer werden vanaf 1929 ook in de Nederlandse kranten gepubliceerd. Het stripfiguurtje werd zo beroemd dat verschillende bedrijven het als beeldmerk voor hun producten gingen gebruiken.

Standbeeld

De brood- en banketfabriek van Branbergen uit Musselkanaal zette het figuurtje op zijn biscuitjes. Het bleek een gouden greep. Branbergen in Musselkanaal en Bruintje Beer werden bijna synoniem. En sinds 1995 staat er een standbeeld van de beer aan de Marktstraat te Musselkanaal.

Bibliotheek Stadskanaal

Ter gelegenheid van de verjaardag is zondag 1 november in de bibliotheek van Stadskanaal een beeldpresentatie te zien over de geschiedenis van Bruintje Beer en de firma Branbergen. Als toegift worden door Bert Roossien van het Streekhistorisch Centrum nog historische beelden van Musselkanaal vertoond.

Reserveren

De voorstelling in de bibliotheek begint om 14.30 uur. Een toegangskaartje kost 4,50 euro, maar donateurs betalen 1,50 euro. In verband met de coronamaatregelen is reserveren noodzakelijk. Dat kan via de website www.streekhistorischcentrum.nl De entree is exclusief een euro transactiekosten per reservering.