'Herinneringen uit Ter Apel' nu met tien euro korting te koop bij de COOP

TER APEL Het boek ‘Herinneringen uit Ter Apel’ van Jakob Been, uitgegeven in december 2019, is bijzonder goed verkocht.

De negen verhalen uit de geschiedenis van Ter Apel werden het afgelopen jaar in rap tempo verkocht en er zijn niet al te veel exemplaren meer te koop.

Om u nog even aan de inhoud te herinneren: alle huisartsen, die ooit in Ter Apel zijn geweest worden besproken, de geschiedenis van het oude postkantoor op de hoek van de Hoofdstraat en Viaductstraat is helemaal uitgeplozen, alsook de historie van het zwembad van Geert Fietje, de lagere school aan de Westerstraat en hotel De Poort.

Dit alles wordt beschreven op 300 pagina's met ook meer dan 300 veelal nog niet eerder gepubliceerde foto's. Het schitterend geschreven voorwoord van burgemeester Jaap Velema van de gemeente Westerwolde geeft dit boek nóg meer cachet.

Speciale decemberactie

In deze dure decembermaand ligt het boek van Jakob Been alléén bij de COOP in Ter Apel als aanbieding van 27,50 euro voor 17,50 euro. Dit omdat eigenaar Gert van der Haar van harte plaatselijke initiatieven ondersteunt. Hij wilde dan ook bijzonder graag meewerken aan deze decemberactie.

Het boek kan voor dezelfde prijs ook worden besteld bij Jakob Been via jbeen01@hetnet.nl

Vijfde boek

Inmiddels is de procesoperator van AVEBE bezig aan zijn vijfde boek, waarvan het resultaat volgend jaar december kan worden aanschouwd. Met onder meer de geschiedenis van de molen van Deiman, een molen die midden in het huidige centrum stond. De plek waar de molen ooit stond, wordt tegenwoordig heel toepasselijk het Molenplein genoemd.

Een ander onderwerp behandelt op circa 40 pagina's het trieste verhaal van de tien slachtoffers, die vielen, toen – in 1944 – Amerikaanse bommenwerpers hun lading aan bommen per ongeluk boven de aardappelmeelfabriek in Ter Apelkanaal liet vallen.

Het eerste harmonieorkest van Ter Apel – het Dülmer Orkest – begon al in de negentiende eeuw te musiceren. De historie – met nieuwe foto’s – van dit orkest wordt verteld. In een ander hoofdstuk wordt het dagboek van de bevrijding beschreven door een – later zeer bekende – leraar van de R.S.G. Andere hoofdstukken zijn nog in bewerking.