Hans Banus blikt terug (13)

STADSKANAAL Deze keer een sportfoto uit het archief van Hans Banus. De voormalige fotograaf van deze krant heeft gekozen voor de nieuwjaarsloop in 1976. Een foto met veel jonge mensen. Herkent u zichzelf?

"Er was veel jeugd op de been", herinnert Hans Banus zich nog. "Zonder toeters en bellen als hartslagmeters, horloges met allerhande technische snufjes, superlichte kleding of hardloopschoenen met speciale demping en ga zo nog maar even door.

Joop Tervoort vertelde me dat hij en zijn vrouw zo'n 800 deelnemers in het start vak hadden staan. Inclusief de burgemeester van de gemeente Stadskanaal.

Speaker Bé Lamberts

Alle deelnemers kregen na afloop een bak snert. Werd door een lokale frietbakker 'geregeld'. Bé Lamberts werd als gemeentevoorlichter gestrikt als speaker. Joop zette 's morgens het parcours uit met wat linten en plaatste met enkele vrijwilligers een finishdoek. Of de juiste afstand wel vijf of tien kilometer was? Niemand wist het eigenlijk precies."

Hardlopen op laarzen

"Ik heb toen zelfs kinderen gefotografeerd die meeliepen op laarzen", vervolgt de inwoner van Stadskanaal. "Het motto was toen: meedoen is het leukste. Ik geloof dat het inleggeld één gulden was. Daarmee werd de kas gespekt van de atletiekvereniging Jahn 2."

"Nu is het hardlopen allemaal veel professioneler geworden. Iedereen heeft een klokje om met veel voorbereiding en training vooraf. We nemen energiedrankjes en suikertjes. Ik denk dat voor veel mensen de nieuwjaarsloop het begin was voor het verdere hardlopen in hun leven.

Bak snert van Joop

Later kwamen overal hardloopwedstrijden. Natuurlijk ook in Stadskanaal en omgeving. We kregen de herfstloop, de klap tot klaploop, de bosloop van Sjak Kwak, de halve en hele marathons. We gingen zelfs vanuit Stadskanaal met 100 marathonlopers naar New York, naar Peking en Kenia. Maar alles begon hier op gympies of laarzen in het Pagedal voor een bak snert van Joop."

Nadat Hans Banus foto's had gemaakt voor de krant, heeft hij zelf ook meegedaan aan de nieuwjaarsloop in 1976.

Paul Abrahams