Teller kerstbomenactie voor Maag Lever Darm Stichting staat boven 7000 euro; er wordt nog steeds gedoneerd

NIEUW-BUINEN Op 20 mei 2019 werden Rob en Riëlle Groenewold uit Nieuw-Buinen na een zwangerschapsduur van 35 weken de trotse ouders van zoontje Bo.

Hij woog slechts rond de 1600 gram. Bo bleek Necrotiserende Enterocolitis (NEC) te hebben, een ernstige darmontsteking die voorkomt bij te vroeg geboren kinderen. Hij overleed negen dagen na zijn geboorte.

Bij de uitvaart van Bo zamelden zijn ouders eerder geld in voor de Maag Lever Darm Stichting (MLDS), die zich inzet voor mensen met spijsverteringsziekten door onderzoek te financieren en voorlichting te geven.

Dit jaar is opnieuw aandacht gevraagd voor NEC. Zo zijn samen met zo'n 30 vrijwilligers vele honderden kerstbomen in de regio opgehaald in ruil voor een donatie aan de MLDS.

Chris Veltman

"Chris Veltman heeft Rob indertijd benaderd", vertelt Riëlle Groenewold. "En samen hebben ze de actie op poten gezet. Angelique Smid en ik hebben er natuurlijk alles aan gedaan om de mannen te ondersteunen. We hebben zondag, nadat de laatste kerstbomen zijn versnipperd een bedrag van 6000 euro doorgegeven. Maar de teller blijft maar doorlopen en staat inmiddels boven de 7000 euro. Niet normaal! We durven op dit moment even geen eindbedrag te noemen, omdat we niet weten wat er nog wordt gedoneerd. Maar dit is natuurlijk een fantastisch resultaat."

Over NEC

NEC komt vooral voor bij te vroeg geboren kinderen (prematuren) en pasgeborenen met een heel laag geboortegewicht. Het is doodsoorzaak nummer één bij deze kwetsbare groep. Bijna één op de drie kinderen met NEC overlijdt, vaak al binnen 24 uur.

Het is nog niet volledig duidelijk hoe NEC ontstaat. Onrijpheid van de darm is één van de belangrijkste risicofactoren. Hoe jonger het premature kind en hoe lager het geboortegewicht, hoe groter de kans op NEC. Onderzoek hiernaar is van groot belang om meer grip te krijgen.