Wethouder Stadskanaal en oud-wethouder Loppersum in race voor beste lokale bestuurder Nederland

Wethouder in Stadskanaal Johan Hamster en oud-wethouder Bé Schollema van Loppersum kunnen uitgeroepen worden tot beste lokale bestuurder van 2020. Zij werden door collega bestuurders voorgedragen voor de prijs van Binnenlands Bestuur en Necker van Naem.

Hamster (CU) is één van de dertien genomineerden voor de categorie beste lokale bestuurder. Hij wordt geroemd om zijn deskundigheid en toegankelijkheid en de manier waarop hij samenwerkt in de regio. Daarbij zet hij zich bijzonder in voor kansarmen. Zijn inzet als bestuurder van sociaal werkbedrijf Wedeka is hier volgens de nominatie een voorbeeld van.

Problematiek landelijk onder aandacht

Hamster wist de landelijke media te vinden, waarin hij aandacht vroeg en uitleg gaf over waarom zijn gemeente grote tekorten op de begroting heeft. Hij zei dat dit vooral komt door een te kleine bijdrage van het rijk voor de uitvoering van de taken van de gemeente, met name de jeugdzorg. Meer gemeenten vinden dat.

Daarnaast leidde hij als loco-burgemeester het dagelijks bestuur van Stadskanaal tijdens de eerste coronagolf. De waarnemend burgemeester en de wethouder sociale zaken waren kort daarvoor opgestapt. Het bestuur had daardoor lange tijd geen vijf, maar drie leden. Ondanks de penibele situatie van de gemeente en de coronacrisis wist hij in die periode tijd te vinden om inwoners van zijn gemeente te verbinden, bijvoorbeeld met waardige en treffende woorden tijdens Dodenherdenking.

Oud-Wethouder Schollema is één van de drie genomineerden in de categorie ‘beste bestuurders van kleine gemeente’ vanwege zijn grote betrokkenheid. Schollema nam de tijd voor zijn inwoners en zette zich ‘100 procent’ in voor de gemeente Loppersum, aldus de nominatie. Schollema sprong op de bres voor inwoners die getroffen zijn door de aardbevingsproblematiek en de versterking van scholen. Minder bedeelden in Loppersum waren één van de eersten die via hun gemeente gratis mondkapjes kregen, Schollema zorgde daarvoor.

De beste bestuurder wordt bekendgemaakt op 4 februari. Stemmen kan via bestebestuurder.nl