Drugskoeriers Roelf B. en Gert-Jan N. uit Stadskanaal krijgen lagere straf: vier jaar cel (ze mogen hun straf in Nederland uitzitten)

In Boedapest zijn voormalig atleet Roelf B. en Gert-Jan N. uit Stadskanaal in hoger beroep veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf voor drugssmokkel en -handel. De rechter heeft bepaald dat ze die straf in Nederland mogen uitzitten.

B. en N. werden eind juni tot vijf jaar gevangenisstraf veroordeeld nadat beiden bekenden dat zij tijdens het grote muziekfestival Sziget in Boedapest drugs verkochten. Er is sprake is van verzachtende omstandigheden, meent het Hof.

De rechter heeft bepaald dat ze hun straf in hun eigen land mogen uitzetten. De straf wordt dan ook naar Nederlandse maatstaven omgezet. Maar Rachel Imamkhan, de Nederlandse advocaat die Roelf B. bijstaat, gaf eerder aan dat het niet eenvoudig is om daar in Hongarije toestemming voor te krijgen omdat de straf dan lager zal uitvallen.

Hongarije heeft een van de strengste drugswetten in Europa. De drugsvangst in Sziget - marihuana en xtc-pillen - was de grootste ooit op het muziekfestival.

De jongemannen werden bijna anderhalf jaar geleden ingerekend op het muziekfestival en ondergebracht in een sobere Hongaarse gevangenis. Sinds de eerste rechtszaak in juni wonen ze in een appartement in huisarrest.