FNV: onderzoek naar corona-uitbraak in bajes Ter Apel nu helemaal nodig

Nu 137 gevangenen in Ter Apel met het coronavirus besmet blijken te zijn, dringt vakbond FNV meer dan ooit aan op een onafhankelijk onderzoek.

Een onderzoek dat duidelijk moet maken hoe in de afgelopen periode in de Penitentiaire Inrichting (PI) met de coronaregels is omgegaan, zo stelt Yntse Koenen.

Hij is bestuurder justitie en veiligheid bij de FNV en uitte ruim een week geleden al hevige kritiek op het coronabeleid in de PI, toen daar enkele tientallen gedetineerden positief werden getest: gevangenen zouden te vaak in te grote groepen samen zijn geweest, kantoorpersoneel zou veel te laat aan het thuiswerken zijn gezet. Koenen drong toen al aan op een onafhankelijk onderzoek.

‘Van dat aantal ben ik geschrokken’

Maandag werd bekend dat uit nieuwe tests naar voren is gekomen dat in totaal 137 van de 407 gevangenen zijn besmet. ,,Van dat aantal ben ik geschrokken’’, zegt Koenen. ,,De noodzaak voor een onafhankelijk onderzoek was al aanwezig maar is nu nog eens aangetoond. Het onderzoek moet er niet alleen aan bijdragen dat het in de toekomst niet weer mis gaat maar ook duidelijk maken wat er vorig jaar fout is gegaan.’’

De FNV heeft in een brandbrief aan het ministerie van justitie en veiligheid om het onderzoek gevraagd maar nog geen antwoord gekregen. Woordvoerder René Hut kan over dat antwoord ook nog niks zeggen.

De PI in Ter Apel is overigens niet de enige gevangenis waarin het coronavirus huis houdt. In de PI is Nieuwegein, dat 400 gedetineerden kan herbergen, zijn 20 gevangenen positief getest.