Houd je brein vitaal met Rineke Dijkinga

SELLINGEN - Nog voor een inkijkexemplaar beschikbaar was, kochten 3.500 mensen ‘Je brein vitaal – met elke hap een gezonde stap’, het nieuwste boek van Rineke Dijkinga.

Op 25 januari komt het boek uit en zullen de eerste 3500 boeken hun weg door Nederland en België gaan vinden. Het boek begeleidt de lezer in samenhangende stappen, met recepten, informatie en inspiratie, op weg naar een gezonder leven. ‘Gezond eten hoeft geen hogere wiskunde te zijn.’

‘Hoe kan een lichaam optimaal functioneren als het niet alle benodigde stoffen binnenkrijgt?, schrijft huisarts Lieneke van de Griendt in het voorwoord. Zij vraagt het zich regelmatig af wanneer mensen met ‘mist in het hoofd’, ‘vermoeidheid’ en ‘gebrek aan concentratie’ op het spreekuur komen. Wanneer ze hen adviseert anders te eten en de spieren meer te gebruiken ‘verdwijnen de meeste klachten spontaan’.

Het nieuwe boek van Dijkinga stelt het brein centraal, maar het is een complete benadering van gezondheid als samenhangend geheel. Wanneer is voeding gezond? Hoe is de relatie met het maagdarmstelsel? Welke rol speelt stress? En hoe verhoudt onze voedselkeuze zich tot natuur en milieu?

Negen pijlers

Onder de paraplu van negen pijlers licht de auteur in heldere bewoordingen recente wetenschap toe. De fans van Rineke kunnen met dit nieuwe boek meer dan 100 nieuwe, verrassende en qua voedingsstoffen rijk gevarieerde, recepten toevoegen aan hun keuken.

Investeer in je keukenkastjes

Omdat de hoog-informatieve tekst in een apart gedeelte staat is dit boek een aanrader voor zorgprofessionals. Maar ook voor mensen die nú beginnen met een gezonde leefstijl is het boek een prima start. Een stappenplan, een hoofdstuk ‘Investeer in je keukenkastjes’ en praktische informatie over voedselbereiding begeleiden de lezer stapsgewijs naar een gezondere leefstijl. Wie toe is aan verdieping, kan altijd een stapje verder.