Kankerpatiënten uit Stadskanaal en omgeving vinden elkaar in digitale supportgroep Nardus Digitalis

Kankerpatiënten in Oost-Groningen houden in deze coronatijd op een digitale manier volop contact met elkaar, via Nardus Digitalis.

Dat is een Facebookpagina waarvan Désirée Hessing en Angela Jongeling drijvende krachten zijn.

Zeker 30 mensen die aan kanker lijden, nabestaande zijn of op een andere manier met de ziekte te maken hebben, zijn volgens Hessing actief op Nardus Digitalis. ,,Ze komen voornamelijk uit de omgeving van Stadskanaal. Ze hebben het over allerlei onderwerpen met elkaar en vinden ook troost bij elkaar. Iets dat zeker in deze tijd heel belangrijk kan zijn.’’

Opvolger van De Nardusbloem

Nardus Digitalis werd enkele jaren al opgezet, dus ruim voor de coronacrisis, als opvolger van De Nardusbloem. Dat was het enige inloophuis voor kankerpatiënten in Oost-Groningen. Het was gevestigd in een voormalig kerkgebouw in Musselkanaal. Honderden mensen ontmoetten elkaar daar elk jaar.

Toen de eigenaren, Wilma de Lange en Hans van Eck, een andere weg in wilden slaan en het inloophuis sloten, besloten enkele vrijwilligers, onder wie Hessing, op een digitale wijze verder te gaan. Zij zetten Nardus Digitalis op.

Dat voorzag in een behoefte. ,,Via dat digitale platform werden afspraken gemaakt voor gezamenlijke wandelingen, fietstochten, maaltijden’’, aldus Hessing. ,,We hadden zelfs een plek om samen te komen, in Stadskanaal. Maar sinds de uitbraak van de coronacrisis is dat veranderd. We hebben nog wel enkele bijeenkomsten gehad, op afstand van elkaar maar nu niet meer. Veel van de aangesloten mensen zijn natuurlijk kwetsbaar. Momenteel is er dus alleen digitaal contact. Maar de betrokkenen zijn blij dat dit contact er is.’’

Hessing hoopt uiteraard dat later in dit jaar er wellicht toch weer een moment dat via Nardus Digitalis weer afspraken voor echte otmoetingen gemaakt kunnen worden.