Engel en Dinie Klok uit Stadskanaal zijn woensdag 3 maart 65 jaar getrouwd

STADSKANAAL Engel en Dinie Klok zijn morgen 65 jaar getrouwd. Vanwege de corona crisis wordt het jubileum op gepaste wijze gevierd.

Dus geen bezoek van burgemeester Klaas Sloots van de gemeente Stadskanaal en geen familieleden over de vloer, maar gelukkig wel een artikel in de Kanaalstreek en Ter Apeler Courant.

Engel Klok - hij is geboren op 9 september 1934 in Stadskanaal - en Dinie Jansen - zij is geboren op 5 juli 1938 in Buinen - lopen elkaar tegen het lijf op de kermis nabij het sportpark in Stadskanaal-Noord. Engel trekt de stoute schoenen aan en vraagt of hij Dinie naar huis mag brengen. Engel weet dan nog niet dat Dinie in Buinen woont en dat is best een eindje fietsen. Halverwege de rit in Nieuw-Buinen vraagt hij Dinie of ze er al bijna zijn.

De inspanning is achteraf gezien niet voor niets geweest, want na een kusje mag Engel nog een keer langskomen. Wel over veertien dagen, want Engel is als militair gelegerd in Havelte en komt om de twee weken naar huis.

"Ik was met een aantal vriendinnen op de kermis", vertelt Dinie en iedereen heeft die avond verkering gekregen met een jongen waarmee ze later ook allemaal zijn getrouwd."

Dinie is in betrekking en Engel werkt op de boerderij. Na twee jaar verkering wordt het besluit genomen om te trouwen. Het jawoord wordt op 3 maart 1956 gegeven in het gemeentehuis in Borger.

Nederland zucht onder de woningnood en daarom vinden de jonggeliefden onderdak bij de ouders van de bruidegom.

Onbewoonbaar verklaard

Na 1,5 maand verhuizen ze naar Musselkanaal. Naar een woning met het bord 'onbewoonbaar verklaard' aan de muur bevestigd.

"Het huis was van de locoburgemeester van Stadskanaal", vertelt Engel. "Ik heb hem gevraagd of we de woning mochten huren. Officieel mocht dat niet, maar het hangslot op de achterdeur was 'eenvoudig open te maken'. We konden de benen onder de eigen tafel steken en we hebben daar uiteindelijk vijf jaar gewoond. Hoewel we het water bij de buren moesten halen, hebben we daar met z'n tweeën een prachtige tijd gehad."

Vervolgens is het echtpaar een paar keer verhuisd. Eén jaar Drouwenermond, vijf jaar Emmastraat en 50 jaar Beatrixstraat en sinds vijf jaar wonen Engel en Dinie in een gezellig ingerichte woning aan de Julianastraat in Stadskanaal.

Bedrijfsongeval

Engel heeft het boerenwerk verruild voor de bouw, maar is na een bedrijfsongeval blind geworden. Hij was toen 28 jaar. Hij is vervolgens vele jaren actief geweest als zogeheten huisprediker.

Het briljanten echtpaar heeft twee kinderen, vier kleinkinderen en vier achterkleinkinderen.

Scoobie

Dinie heeft prachtige poppen gemaakt en verzamelde daarnaast poppen. De teller staat op zo'n 150 stuks. Ze was lid van een zangkoor, vindt het fijn om te breien, kan goed overweg met de computer en rijdt met de auto naar de markt op zaterdag. Wel gaat voor alle zekerheid de rollator mee. Daarnaast wandelt ze - samen met Engel - met de blindengeleidehond Scoobie.

Engel was in zijn jonge jaren bassist van het orkest KDS (Kunstgenot Door Samenwerking) en bespeelde na het ongeluk met veel plezier accordeon en orgel.

Paul Abrahams