Waar woonden Tjaart en Johan in Onstwedde in de Tweede Wereldoorlog?

ONSTWEDDE/VLIELAND De redacteur van deze krant kreeg van Judith Olthuis het verzoek om een oproep te plaatsen. Hopelijk kunnen de lezers helpen om de informatie boven water te krijgen.

‘In verband met een boek over mijn vader Tjaart Olthuis, ben ik op zoek naar de boerderij in Onstwedde, waar hij en zijn broertje Johan in de Tweede Wereldoorlog tijdens de hongerwinter verbleven. Zij kwamen uit Rotterdam en waren destijds respectievelijk 14 en 12 jaar oud.

Hun namen zijn niet terug te vinden in het gemeentearchief van Stadskanaal. Vandaar deze oproep.

Ergens rond 2008 heeft mijn vader met mijn zus en zwager de bewuste plek gevonden. Zij zijn in het huis geweest van de mensen die er toen woonden. Helaas is mijn vader overleden en weten mijn zus en zwager niet meer waar het was.

Iets met 'streek'

Dit is wat ze mij vertelden: De mensen die er in 2008 woonden, hadden de boerderij gekocht van de zoon van het echtpaar dat mijn vader en zijn broertje in de hongerwinter in huis had genomen. Het ging om een kleine boerderij met een voortuin met sierbeplanting. Binnen in het huis hing een foto van de oude boerderij. Er stond toen geen schuur naast de boerderij. Het was iets met 'streek'. Het ligt voor de hand dat het dan om de Streekweg gaat. Helaas zijn hun namen niet te vinden op de adressen in 'Gastvrije Tikkels tijdens de Tweede Wereldoorlog.’

Herkent u dit verhaal van uzelf of iemand anders in Onstwedde? Neem dan even contact op met redacteur Paul Abrahams: kanaalstreek@ndcmediagroep.nl of 06-25147406.