Iris Weinans wint de Westerwolder Voorleeswedstrijd

TER APEL Iris Weinans van basisschool Bonifatius uit Ter Apel heeft de Westerwolder Voorleeswedstrijd gewonnen.

Deze wedstrijd vond dit jaar online plaats vanwege de coronamaatregelen. De winnaar gaat eind maart de gemeente Westerwolde vertegenwoordigen in de halve finale van de provincie Groningen. En misschien wordt zij wel later dit jaar de Nationale Voorleeskampioen 2021.

In gemeente Westerwolde deden de volgende scholen mee: CBS Het Gebint, CBS De Loopplank, OBS De Wiekslag, OBS Willem Lodewijck, OBS De Vlinder, OBS De Klimop, OBS Plaggenborg, OBS De Clockeslach, OBS De Vlonder, RKBS H Gerardus, RKBS Bonifatius en SWBS Pork.

Naast de regionale voorronde in de gemeente Westerwolde vinden nog meer voorrondes plaats in de provincie Groningen.

Filmpje

Alle twaalf deelnemende basisscholen hebben een filmpje gemaakt van het voorlezen door de schoolkampioenen uit hun zelfgekozen boek. De jury bestond uit wethouder Wietze Potze, Simonet Schroot en Margreet Huiting.

In een online-meeting werden de kandidaten beoordeeld. Er werd gelet op zaken als uitspraak, verstaanbaarheid en tempo. Ook het contact van de voorlezer met het publiek, in dit geval de klas en jury, was belangrijk.

Iris las een fragment voor uit het boek ‘Gruwelijk grappige griezelverhalen’ van Tosca Menten en Manon Sikkel. De jury vond dat ‘zij ons helemaal in het verhaal meenam’.

Als tweede is geëindigd Luna Breeman van basisschool Pork in Ter Apel. Luna las voor uit ‘Kinderen met een ster’ van Martine Letterie.