Hans Banus blikt terug (25)

STADSKANAAL "De krant wilde een foto van de inschrijving door Willem van Hanegem in het Refaja ziekenhuis. Hij werd door dokter Worst aan staar geopereerd. Natuurlijk heel spannend, want je kent de beroemde voetballer alleen van krant en tv."

"En opeens sta je vlakbij in een kamertje", vervolgt de voormalige fotograaf van deze krant. "Hij samen met Truus. Wie had dat gedacht. Ik had gehoopt dat er misschien wel stiekem verpleegsters zouden komen kijken door een kier van de deur.

Nee dus. Ik denk dat alles voor mij geregeld was dat er toestemming was gegeven om de foto's te maken. Na de operatie werd gevraagd om 'de Foto' te maken van Willem in zijn bed.

Landelijke advertentie

Het ging om een landelijke advertentie in alle grote dagbladen als Telegraaf, Trouw en AD. Een paar dagen verscheen mijn foto in al die kranten met als slogan: 'In Oost-Groningen gingen mij de ogen open'.

Ik was apetrots op de foto. Misschien voor Willem de gewoonste zaak van de wereld. Als ik Willem op de tv zie denk ik nog steeds aan dat moment in het Refaja ziekenhuis.

Later ben ik uitgenodigd door dokter Worst om een operatie bij te wonen. Ook daarvan heb ik toen foto's mogen maken. Ook van een bezoek door Japanse oogartsen maakte ik een fotoverslag.

Spatje bloed

In die periode werd je een beetje de fotograaf die wel tegen een spatje bloed kon (als zoon van de slager) en heb ik nog enkele keren een operatie door andere chirurgen meegemaakt.

Ik was hiermee zeer vereerd. Bijna ging er een keertje iets mis. De draagriem van de camera glipte uit mijn handen en viel bijna op de patiënt.

Je droeg natuurlijk zo'n groen schort, mutsje en speciaal schoeisel en je waste grondig handen.

Varkens

Als ik dat nu vergelijk met het bezoek aan een varkensboer waar ik de varkens fotografeer. Ik ga eerst onder de douche, krijg allemaal schone kleding en ik moet drie keer wisselen van laarzen voordat ik één varken krijg te zien.

Na het fotograferen lever ik alle kleren inclusief ondergoed en sokken in, ga douchen en dan krijg ik mijn eigen kloffie weer terug. En via een omweg ook mijn camera. Dit alles voor de gezondheid van de varkentjes.

Ik heb het er graag voor over.