Vervlogen tijden ... | terug in de tijd met Jaap Meijering

STADSKANAAL De vorige keer in 'Vervlogen tijden' berichtte ik over een zekere Pieter Bloem, assistent-apotheker, die in de oorlog dr. Jager kwam helpen in de apotheek.

Hoewel hij geen lid was van de ondergrondse hielp hij op de achtergrond mee, waar maar mogelijk was.

Op een middag, hij had net een hele stapel ondergrondse krantjes bij zich, toen hij enkele Duitsers naar de apotheek zag rennen. Snel gooide hij alle papieren in het potkacheltje om ze snel te verbranden. Maar door de dikke bundel vatte deze geen vlam. Toen de deur van de apotheek werd opengerukt door een Duitser, kwam er zo'n wind in de kamer, dat de kachel door de luchtdruk gelukkig 'flop' zei. Ze kwamen echter voor dokter Jager die mee moest naar het Scholtenhuis in Groningen (zie vorige aflevering).

Pieter werd geboren in 1923 aan de Handelskade en was de eerste zoon uit het gezin van Luppo Bloem (1894-1962) en Catharina Bloem-Pilon (1894-1988).

Schilderszaak

Het was maart 1922 Toen Luppo en Catharien trouwden en de schilderszoon uit Nieuwe Pekela een bestaande schilderswerkplaats kon overnemen. Een advertentie uit die jaren toont dat hij 'een groote verscheidenheid in water- olie- glans- en lakverven, alsmede behangselpapier' verkocht , maar ook 'rijwiellak, goudbrons, kwasten, glas- en celluloid deurplaten enz'.

Drogisterij

In 1928 liet Bloem voor de werkplaats een nieuw woonhuis met winkel bouwen (zie foto). In de etalage toonde hij zijn behangpapier. Op het bord boven de inrit staat de leus 'Verf weert bederf'. De foto is gemaakt vóór 1933. Rond die tijd begon mevrouw Bloem hier een drogisterij. Een krantenbericht prijst de verkoop aan van 'Draaisma’s levertraan, Brummers dranken, thijmsiroop, borsthoning, sloan’s balsem, drops en pastilles'. In 1949 werd de drogisterij vergroot en de kamer (rechts) bij de winkel getrokken.

Vijf kinderen

Het echtpaar Bloem kreeg vijf kinderen.

Pieter (1923) werd apothekersassistent, daarna analist bij aardappelmeelfabriek 'De Twee Provinciën' en vanaf 1952 werkte hij in verschillende vestigingen als hoofd van de laboratoria van Philips.

In 1928 werd dochter Wimke Elizabeth geboren. Toen de oorlog begon moest zij op haar 13e maar thuis komen van de U.L.O. , om in de winkel te helpen. Gelukkig kon zij door zelfstudie haar diploma halen en vervolgens haar opleiding apothekersassistente en drogist. Werkte in verschillende apotheken, trouwde in 1957 met Sietze Norder en kwam in 1959 naar Stadskanaal en nam de drogisterij over.

Ook haar zus Anneke (1930) hielp in de drogisterij. Zij begon in de Barkelastraat een drogisterij onder de naam Abbas-Bloem. Henny (1934) ging naar de huishoudschool, trouwde en vertrok naar elders. Tonko (1939) werd vertegenwoordiger bij Gist-Brocades.

Handelskade

De foto is genomen vanaf de Gele Klap richting Handelskade 65. Links staat nog de kleine woning van de familie Kip welke woning kort na de oorlog is afgebrand. De grond werd later gekocht door Wimke en haar buurman Henk Boels. De woning rechts op de foto (Handelskade 64) is ook gebouwd in 1928, hier woonden onder meer de familie Pepping, Haan (uitvoerder M&B), Fens (meubelzaak achter de woning) en P. Schoon.

Apotheek

Iedere huisarts had vroeger een eigen apotheek aan huis. Zo ook in de weekenden. Door associatie van verschillende praktijken was men beurtelings één of meerdere weekenden vrij. De artsen Kamphuis, Van Oosten, Roggeveen en Zwaan hebben hun apotheek overgedaan aan J. van der Deen. Deze begon in 1967 zijn apotheek in het gebouw van de Coöp. Boerenleenbank aan de Stationslaan. Enkele jaren later werden ook de apotheken van de artsen Winter en Vink overgenomen. Wimke Norder-Bloem was één van de eerste assistenten in de apotheek van Van der Deen.

Rectificatie

In de vorige aflevering vertelde ik dat J. Roggeveen met de praktijk stopte, maar hij verhuisde naar de Stationslaan (pand veearts de Vries). Deze praktijk werd voortgezet door de arts F. Roelfsema. Met dank aan W.E.Norder-Bloem.

Wilt U reageren? Heeft u aanvullingen? Mail of bel Jaap Meijering: meijeringjl@planet.nl of 0599-613985.

Jaap Meijering