Ziekenhuizen Treant starten met spreekuur voor kinderen met luchtwegallergieën. ‘Neem allergieklachten bij kinderen serieus’

Kinderen met luchtweg- of inhalatieallergieën kunnen sinds februari terecht bij een speciaal spreekuur in ziekenhuis Refaja in Stadskanaal. Eind deze maand volgt ook het Scheper Ziekenhuis in Emmen en mogelijk ook ziekenhuis Bethesda in Hoogeveen.

Volgens KNO-arts Christina Fuller en kinderarts Sake Hibbel-Van den Berg zijn luchtweg- of inhalatieallergieën een groeiend probleem bij kinderen.

Klachten beginnen vaak al op jonge leeftijd, terwijl de piek tussen het 15de en 24ste levensjaar ligt. Veelvoorkomende klachten zijn een verstopte neus of loopneus, overmatig niezen en jeukende of tranende ogen, wat kan resulteren in ernstige vermoeidheid en concentratie- en slaapproblemen.

Tijdens het onderzoek brengt Fuller de aard en de mate van de klachten in kaart. Ook inventariseert zij de thuissituatie: zijn de ouders ook allergisch of zijn er huisdieren? Vervolgens onderzoekt zij de keel, neus en oren op eventuele afwijkingen (grote amandelen, vergrote neusschelpen). Daarna volgt eventueel een huidpriktest om de invloed van boom- en graspollen en huisstofmijt vast te stellen.

Kinderarts

Vervolgens bekijkt collega Hibbel-Van den Berg de klachten in de longen. Dit gebeurt aan de hand van een gesprek, gevolgd door lichamelijk onderzoek. Bij astmatische klachten kan aanvullend longfunctieonderzoek nodig zijn. Op basis van het oordeel van de KNO-arts, de uitslag van de huidpriktest en zijn eigen bevindingen stelt de kinderarts een behandelplan op. De behandelingen variëren van een neusspray en hooikoortstabletjes tot een operatie en immunotherapie (tabletten of injecties om de allergische reactie blijvend te behandelen). ,,Elke behandeling is maatwerk’’, vertelt de kinderarts.

‘Neem allergieklachten bij kinderen serieus’

De KNO- en kinderarts adviseren ouders om allergieklachten bij hun kinderen serieus te nemen. ,,Allergieklachten worden doorgaans ernstiger tot het 24ste levensjaar”, verduidelijkt Fuller. ,,Trek tijdig bij je huisarts aan de bel en laat de klachten onderzoeken. In veel gevallen zijn die goed te behandelen.”