Ziekenhuizen in Drenthe, Groningen en Friesland maken zich zorgen over aangekondigde versoepelingen: 'Hoogste instroom aan corona-opnames sinds vorig jaar mei'

De aangekondigde versoepeling van de corona-maatregelen leidt tot zorgen bij de ziekenhuizen in Noord-Nederland. Het aantal corona-opnames is momenteel het hoogst sinds vorig jaar mei.

Dat meldt het Acute Zorg Netwerk Noord-Nederland (AZNN) donderdagmiddag. Volgens de meest recente cijfers van het AZNN liggen in de ziekenhuizen in Groningen, Drenthe en Friesland in totaal 191 coronapatiënten.

Toename

Het AZNN verwacht niet dat de opnames zullen afnemen, maar mogelijk zelfs verder toenemen.

,,Door de noordelijke ziekenhuizen worden regelmatig patiënten overgenomen uit andere regio’s om de druk op de ziekenhuizen in Nederland evenredig te verdelen. Ondertussen wordt met spanning en zorg gekeken naar de komende week. Vooralsnog is er geen dalende trend in de corona-opnames.”

Zwarte scenario

Voor de zekerheid heeft het Regionaal Overleg Acute Zorgketen een plan ontworpen voor het ‘zwarte scenario’. In dat geval zijn er meer patiënten dan de ziekenhuizen kunnen behandelen.

,,We hopen natuurlijk dat de zorg overeind blijft en er voldoende IC-bedden beschikbaar blijven, maar met dit plan zijn we goed voorbereid als de druk op de zorgketen onverhoopt verder toeneemt en mogelijk de capaciteit niet meer toereikend is”, zegt Carla Brongers, manager van het AZNN.