Leden Rotary Club Stadskanaal laten 142 Stolpersteine glimmen

STADSKANAAL In opmaat naar de Nationale Dodenherdenking hebben leden van de Rotary Club Stadskanaal vandaag - verdeeld over zo'n 50 locaties - de 142 zogeheten Stolpersteine in Stadskanaal, Musselkanaal, Mussel en Onstwedde schoongemaakt.

De eerste vijf Stolpersteine werden gereinigd door Bruin Boerema en Peter Drenth, hij is de voorzitter van Rotary Club Stadskanaal.

De Stolpersteine zijn voordat ze met koperpoets werden gereinigd, behandeld met tomatenketchup. Voor een extra goed resultaat.

"We zijn onlangs benaderd door de Rotary Club Stadskanaal met het verzoek om de Stolpersteine te reinigen", vertelt Alie Noorlag van het Comité Stolpersteine Gemeente Stadskanaal. "Vanzelfsprekend hebben we het sympathieke aanbod met beide handen aangegrepen."

Over Stolpersteine

De messing gedenkstenen zijn gelegd voor de huizen waar in de Tweede Wereldoorlog Joodse mensen hebben gewoond die door de Duitsers zijn opgepakt en vervolgens in verschillende concentratiekampen zijn vermoord.

Op de messing gedenkstenen staan de naam, geboorteplaats, geboortedatum en de plaats en datum van overlijden. Meestal de naam van een concentratiekamp. Dat was doorgaans Auschwitz of Sobibor.

Paul Abrahams