Banier van Maria is gerestaureerd en hangt weer in de kerk

STADSKANAAL Diaken Sander Hof van de Heiligkruis Parochie met locaties Mussel-Kopstukken, Musselkanaal, Stadskanaal, Ter Apel en Zandberg heeft tijdens opruimwerkzaamheden in de kerk aan de Poststraat in Stadskanaal twee oude banieren gevonden.

"Eentje van Jozef met Kind en eentje van Maria", vertelt Sander Hof. "Ze zijn vermoedelijk omstreeks 1890 gemaakt en ze werden onder meer gebruikt bij processies door de straten van Stadskanaal. In de jaren 60 zijn ze zoekgeraakt. Gelukkig zijn we de vaandels weer op het spoor gekomen. Ze zijn gevonden in de biechtstoel tussen een aantal dozen."

Gouden handjes

"De banier van Maria moest wel worden gerestaureerd", vervolgt Hof. "Dat is inmiddels gebeurd. Dankzij Mariola Dilling, een parochiaan met gouden handjes uit Nieuw-Buinen die een naaiatelier in haar woonplaats runt. Inmiddels hangen beide vaandels weer in de kerk. Het gezin is weer herenigd."

Bijzondere opdracht

"Natuurlijk heb ik ja gezegd toen Sander Hof aan mij vroeg of ik de banier wilde repareren", vertelt Mariola. "De stof was door vocht wel flink beschadigd, maar het is uiteindelijk allemaal gelukt. Het was voor mij ook een bijzondere opdracht."

Paul Abrahams