De 80 kilometer lange Kennedymars is opnieuw afgelast, maar deze vijf vriendinnen uit Emmen en Erica lopen hun eigen versie

Opnieuw is de jaarlijkse Kennedymars vanwege corona afgelast, maar daar trekken vijf wandelvriendinnen uit Emmen en Erica zich niets van aan. Zij gaan op woensdag 12 mei een eigen versie van de 80 kilometer lange wandeling rondom Odoorn lopen.

Balen doen ze wel, Eke van der Schaaf, Roelie van Kessel, Ineke Alers, Marianne van Os en Alet Fransen, oftewel de ERIMA-vriendinnen. De vriendinnenclub zag onlangs de officiële tocht als sneeuw voor de zon verdwijnen. En dat terwijl ze juist vier maanden lang flink hadden getraind.

Wat nu? De echtgenoot van Marianne bracht uitkomst en vond dat ze dan maar op eigen houtje aan de wandel moesten. Hij stippelde een route uit en de voorpret kon beginnen.

‘Leuk tochtje’

,,Een leuk tochtje”, zegt Roelie. ,,We vertrekken op 12 mei om acht uur ‘s avonds op Erica, lopen dan richting Emmen, om na 14 kilometer bij een vriendin te pauzeren. Dan gaat het via de Rietlanden naar Emmen centrum en dan terug naar Erica. Donderdagmiddag rond vier uur hopen we weer in Erica aan te komen.”

‘We hopen volgend jaar wel weer in Odoorn aan de start te staan’

De wandelaars sloten de maandenlange training vorige week af met een oefentocht van 60 kilometer. De sfeer van de echte Kennedymars gaan ze sowieso missen. ,,Zo’n alternatieve tocht is leuk maar haalt het niet bij de echte Kennedymars. Geen enthousiast publiek langs de route, maar alleen wat aanmoedigingen van onzes echtgenotes of een passerende fietser. Volgend jaar hopen we wel weer in Odoorn aan de start te staan.”

Lopers zijn zo’n zestien uur onderweg

De Kennedymars vormt al jaren de aftrap van de Drentse Wandel 4-Daagse, met start en finish in Odoorn. Deelnemers zijn met een gemiddelde snelheid van ongeveer 6 kilometer per uur zo’n 16 uur onderweg. Traditiegetrouw vindt de start van de Kennedymars altijd plaats op donderdagavond om acht uur.