Niels Manning deelnemer nationale finale Scheikunde Olympiade

NIEUW-BUINEN Niels Manning uit Nieuw-Buinen heeft een puike prestatie geleverd. De 18-jarige VWO 5 scholier van het Ubbo Emmius locatie Stationslaan in Stadskanaal heeft zich namelijk geplaatst voor de nationale finale van de Scheikunde Olympiade.

De Nationale Scheikunde Olympiade is een jaarlijkse wedstrijd voor alle havo- en vwo-scholieren met scheikunde in het profiel. Met deze wedstrijd kunnen leerlingen hun talent in de scheikunde ontdekken en verder ontwikkelen.

Twintig finalisten

Twintig scholieren hebben uiteindelijk een ticket in de wacht gesleept voor de landelijke eindronde die 9 juni in Utrecht wordt gehouden. Zo'n 2000 scholieren hebben zich in het begin van het schooljaar aangemeld.

De vier beste deelnemers mogen door naar de internationale finale. Deze finale stond gepland van 23 juli tot en met 2 augustus in ... Japan. Ook hier gooit het corona virus jammer genoeg roet in het eten.

Hard gestudeerd

"Ik ben enthousiast gemaakt door mijn scheikundeleraar Tim Meinds", vertelt Niels desgevraagd. "Wie heeft zin om mee te doen? Ik wilde dat wel een keer meemaken."

Zowel in de eerste als in de tweede ronde vergaarde Niels voldoende punten om in de race te blijven voor de finale. "Ondanks een boeiende online college door verschillende hoogleraren van de RUG was de tweede toets heel erg moeilijk. Ik heb avond aan avond urenlang hard gestudeerd om de toegestuurde oefenstof eigen te maken en ik was natuurlijk hartstikke blij dat de inspanningen beloond zijn."

Utrecht

Vanwege de corona crisis wordt de nationale finale volgende maand ook noodgedwongen anders georganiseerd en veel activiteiten zijn geschrapt. "Op 7 juni staat in Utrecht een werkcollege op het programma en twee dagen later vindt dan de doorslaggevende toets plaats. Ook in Utrecht. Voor beide dagen ben ik door Ubbo Emmius uitgeroosterd."

Paul Abrahams