Vervlogen Tijden

Vervlogen Tijden, aanvulling op stelmakerij Kielema Musselkanaal.

Dank aan de lezers voor hun reacties ook van de kant van de familie Kielema zijn er verschillende stukken binnen. Zoals ook de geplaatste foto ( afkomstig van de fam. Harbert Kielema) bij deze Vervlogen Tijden van de stelmakerij van de familie Kielema. Uit de jaren 30 van de vorige eeuw staan afgebeeld v.l.n.r. Harbert Kielema, Geertje Kielema-Spijker en Wiegher Kielema.

Als aanvulling op de vorige Vervlogen Tijden moet ook vermeld worden dat Harbert Kielema niet geboren is in 1897 maar in 1894. De naam Klaasien moet zijn Klaassien en Harbert Garms Kielema moet Harbert Garmts Kielema zijn.

De stelmakerij van de familie Kielema was gevestigd aan de Schoolstraat 141 in Musselkanaal. De werkplaats van de stelmakerij was gevestigd aan de achterzijde van de woning en niet zichtbaar op deze foto. Wel op de foto zichtbaar aan de linkerzijde van de foto de werkplaats en verkoop van fietsen. De werkzaamheden van de stelmakerij liepen terug in de jaren en zo werd er een bedrijfstak toegevoegd aan het familie bedrijf. De fietsenhandel kwam ook op gang en reparatie ervan en paste binnen de bedrijfstak. Enige tijd later is de werkplaats van de stelmakerij afgebroken en is er een winkelgedeelte aan de woning toegevoegd. Op de foto de linkerzijde van de woning te zien. Af en toe werden er nog wel stelmakerij werkzaamheden verricht zoals reparaties. Maar de nadruk volgde met fietsen verkoop maar uiteraard ook de reparatiewerkzaamheden.

In de oorlogsjaren was er een evacué Jan Snel uit Rotterdam ondergebracht bij de buren de familie Fokko en Hendrika Dorenbos-Zwaneveld. De familie Dorenbos hadden een kruidenierswinkel aan huis en Jan Snel bleef na de oorlog wonen bij deze familie en verzorgde de bezorging van de boodschappen bij de klanten. Jan Snel raakte ook bevriend met de familie Kielema en was daar tevens ook kind aan huis. In de jaren 50-60 verhuisde Jan Snel naar IJmuiden en de contacten met de familie Kielema bleven bestaan en bezochten elkaar geregeld.

De woning en werkplaats van de familie Kielema werden later verkocht aan de familie Greven kinderen van de familie Dorenbos. Deze hebben de panden afgebroken en op deze plaats werd een nieuw woonhuis gebouwd.

Nogmaals dank voor de verschillende reacties en beschikbaar hebben gesteld van het materiaal.

Voor reacties op deze Vervlogen Tijden Jacco Pranger, 06-21831002 of pranger@nieuwbuinen.com