'Ik dacht altijd dat Degenhart Drenth in het achterhuis woonde' | Hans Banus blikt terug (40)

Ik las vorige week in de Kanaalstreek Ter Apeler Courant dat het Streekhistorisch Centrum gaat verhuizen naar het centrum van Stadskanaal en het historisch pand aan de Ceresstraat in Stadskanaal gaat verlaten.

Sinds 1971 was het Streekhistorisch Centrum gevestigd aan de Ceresstraat in Stadskanaal en ik kwam er regelmatig om het oude nieuws te fotograferen voor de krant. Vaak was het Degenhart Drenth die met zijn ‘streekhistorisch gezicht’ op portret moest. Ik dacht altijd dat hij woonde in het achterhuis. Ik bleek niet goed geïnformeerd te zijn, hij woonde aan de Stationsstraat. Maar hij was er altijd, net zoals nu Helen Kämink.

Krantenarchief

Ik denk dat het Streekhistorisch Centrum één van de meest gefotografeerde huizen is van Stadskanaal. Soms in combinatie met de boten er tegenover in het kanaal. Later ben ik er wel geweest om een huwelijksreportage te maken of een foto van alle medewerkers. Of zoeken in het enorme krantenarchief van de Winschoter Courant of Kanaalstreek.

Nieuwe locatie zoeken

Gelukkig vond ik in het streekhistorisch archief een foto van de medewerkers uit de jaren 80. Toen met Ida aan het roer met bijna 30 medewerkers en vrijwilligers. Een prachtige foto. Hopelijk zijn er mooie plannen voor het pand aan de Ceresstraat. De jury van de ‘Knoalster van het jaar’, die haar geheime bijeenkomsten in het Streekhistorisch Centrum hield, zal dus ook een andere locatie moeten zoeken. Maar dat blijft natuurlijk geheim ...