Theatergroep Helmers verkoopt 1390 tickets; vijf voorstellingen zijn uitverkocht

GIETEN - Alle 1390 toegangskaarten voor de voorstelling Het Varkensparadijs van Theatergroep Helmers in Gieten zijn binnen drie maanden verkocht.

door Paul Abrahams

Voorzitter Andries van der Meer van Theatergroep Helmers is er nog een beetje beduusd van. "Het is druk in de app groep tijdens de vakantieperiode van de vele tientallen vrijwillige medewerkers. Uit alle hoeken en gaten van de wereld worden berichten verstuurd. En iedereen is werkelijk dolenthousiast. Het is één en al euforie. Complimenten voor de PR groep die een puike prestatie heeft geleverd."

"In de begroting van zo'n 40.000 euro hadden we rekening gehouden met een bezettingspercentage van hooguit 70 procent", vervolgt de inwoner van Gieten. "Dankzij de gemeente Aa en Hunze hebben we een goede start gehad van de kaartverkoop. De gemeente heeft namelijk 350 tickets gekocht en vervolgens aangeboden aan vrijwilligers. Maar daarna zijn nog eens ruim 1000 tickets aan de man gebracht. Tussentijds hebben we zelfs de capaciteit van de twee tribunes aangepast van 250 tot 278 bezoekers per avond. We hebben nu zelfs een wachtlijst."

Theatergroep Helmers bestaat 150 jaar en die mijlpaal wordt van woensdag 19 tot en met zondag 23 september gevierd met vijf voorstellingen van Het Varkensparadijs op het terrein voor molen de Hazewind in Gieten. Een historisch docu-drama waarin de periode 1904 tot 1970 van de vroegere varkensslachterij Udema in Gieten centraal staat. Een geromantiseerd verhaal over een voormalige belangrijke werkgever in de wijde omgeving van het dorp.

"We hebben vaker voor een 'uitverkocht huis' gespeeld", vertelt Van der Meer die de loftrompet steekt over de financiële bijdrage van de gemeente Aa en Hunze, de provincie Drenthe, de Rabobank, Stichting Groene Kruis Gieten Eext, Prins Bernhard Cultuurfonds en Emmaplein Foundation. "Maar dit is toch wel heel bijzonder hoor. Vijf keer twee stampvolle tribunes binnen een week. Het wordt de grootste uitdaging voor Helmers in anderhalve eeuw. Niet alleen voor de spelers, de koorleden en de muzikanten, maar zeker ook voor al die medewerkers die het decor bouwen, de kleding en rekwisieten maken en het geluid en de belichting gaan verzorgen. En vergeet niet de verkeersregelaars, de mensen van de bediening en ga zo nog maar even een tijdje door. Bijna 1400 bezoekers in vijf dagen tijd, de lat ligt hoog, we moeten aan de bak. Maar wie Helmers kent: het komt allemaal goed."