Minder contant geld moet werk buschauffeur veiliger maken

GRONINGEN - Vervoerbedrijf Qbuzz en het OV-bureau Groningen Drenthe nemen maatregelen om de veiligheid in de bus te vergroten en te zorgen voor minder contant geld in de bus. 

  De eerste maatregel in Groningen was het plaatsen van pinautomaten op Qlinks 3 en 4. Tot nu toe worden 70 kaartjes per dag met de pin betaald in plaats van contant. Verder gaat het OV-bureau met speciale acties de aanschaf en het gebruik van de OV-chipkaart promoten.

Eurokaartjes

Gebruik van de OV-chipkaart vermindert het contact geld in de bus. De afgelopen jaren zijn de tarieven van de OV-chipkaart wel aangepast aan het prijspeil, maar de Eurokaartjes, die contant afgerekend worden in de bus, niet. Daardoor is het in veel gevallen goedkoper met een Eurokaartje te reizen. Reden voor het OV-bureau de tarieven voor de Eurokaartjes aan te passen. Zodat het aantrekkelijker wordt met de OV-chipkaart te reizen.

Tarieven

Een kaartje voor 2 zones gaat € 2,50 kosten in plaats van 2 euro. Verder komen er minder soorten kaartjes, waardoor minder contant geld in de bus nodig is. Er komen standaardtarieven van 2,50; 5; 7,50 en 10 euro. Hierdoor zijn er maar 2 soorten kaartjes nodig; van 2,50 en 5 euro.

Aanpassing tarieven

Provinciale Staten van Groningen en Drenthe, de gemeenteraad van Groningen en de consumentenplatforms van Groningen en Drenthe wordt om advies gevraagd over de aanpassingen van de tarieven van de Eurokaartjes. Uiteindelijk beslist het OV-bureau. Naar verwachting gaan de wijzigingen per april 2017 in.