Lezing over het communistische verzet in Oost-Groningen

HARPEL - Op zaterdag 15 december houdt de Historische Vereniging Westerwolde een ledenbijeenkomst in het buurthuis in Harpel.

Tijdens deze bijeenkomst verzorgt Ruud Weijdeveld een lezing over het communistische verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog in Oost-Groningen.

Door de ligging van een aantal concentratiekampen in het aangrenzende Emsland, kwamen Groningse communisten al vroeg in aanraking met ondergrondse werkzaamheden. Zo boden zij onder andere hulp aan mensen die uit deze kampen gevlucht waren. Tijdens de bezetting kwamen vele communisten – ook in Westerwolde – actief in verzet. Eind 1940 werd hun eerste illegale verzetskrant uitgegeven: Noorderlicht. Velen betaalden voor hun verzetsactiviteiten de hoogste prijs, maar na de oorlog bleef erkenning voor deze groep uit.

Weijdeveld deed vele jaren onderzoek naar het communistische verzet in Groningen. Dit resulteerde in 2014 tot de tweedelige publicatie Het communistische verzet in Groningen 1940-1945. Na afloop van de bijeenkomst is het mogelijk dit boek aan te schaffen.

De bijeenkomst in het buurhuis in Harpel begint om 13.30 uur. Ook niet-leden zijn van harte welkom.