Vervlogen tijden ... over de dwarsboerderij van Johannes Veldkamp in Tweede Exloërmond

TWEEDE EXLOERMOND - Op de afgebeelde foto uit de jaren 30 van de vorige eeuw zien we zoals dat omschreven staat in de monumentenlijst de dwarsboerderij van Johannes Veldkamp aan het Zuiderdiep 291 in Tweede Exloërmond.

door Jacco Pranger

Deze boerderij is gebouwd in 1900 voor Johannes Veldkamp geboren op 1 juli 1859 in Nieuwe Pekela. Hij was van beroep vervener en daarnaast ook kruidenier. De boerderij - de architect is vermoedelijk Klaas Prummel - heeft een winkelgedeelte in het middelste gedeelte van de boerderij onder het balkon aan de voorzijde van het pand.

De winkel is verdwenen in de jaren 20 van de vorige eeuw en de voorgevel is verbouwd tot de entree van het pand.

Johannes huwde op 18 maart 1880 met Elisabeth Schmidt geboren op 16 februari 1859 te Sappemeer. Ze verhuisden in 1883 van Nieuwe Pekela naar Tweede Exloërmond. Daar had hij enkele stukken land gekocht om te te bewerken en ook werd veen afgegraven. Hij liet de boerderij met winkel bouwen die in 1915 werd uitgebreid met een serre aan de rechterzijde van het pand. Niet zichtbaar op de foto.

Op 23 augustus 1917 lezen we in de Nieuwe Veendammer Courant: 'hedenmiddag woedde boven onze woonplaats een geweldig zwaar onweder, gepaard met hevige stortregens. De bliksem sloeg in het achterste gedeelte van het woonhuis van de vervener J. Veldkamp. De schuur, die geheel met koren gevuld was, ging in vlammen op. De woonkamer en de winkel bleven behouden, dank zij den gunstige wind en ’t flink optreden van de brandweer'.

De schuur is herbouwd en de boerderij is weer hersteld. Vermoedelijk is toen het winkelgedeelte verdwenen.

In 1920 zijn Johannes en zijn vrouw Elisabeth naar de Marktstraat in Musselkanaal verhuisd. Elisabeth is overleden op 9 november 1924 en Johannes is overleden op 29 januari 1933. Ze hebben vijf kinderen gekregen: Annechien, Jacob, Willem, Antonie en Grietje. Antonie is de grondlegger van de turfstrooisel fabriek geweest in Erica samen met zijn broer Willem die hem financieel heeft ondersteund.

Aan de rechterzijde van de boerderij werd in de jaren 20 van de vorige eeuw een dokterswoning met praktijkruimte gebouwd door dokter J. Broeker. Rechts naast de boerderij achter de bomen nog net zichtbaar.

Zoon Willem Veldkamp huwde met Aaltje Olhof en nam de boerderij met landerijen over van zijn ouders. Zij bleven daar wonen tot 1966. Johannes Veldkamp nam samen met zijn vrouw Hendrika Hosing vervolgens het pand over. In 1981 werd het pand door een andere familie bewoond en daarmee verdween de naam Veldkamp van de boerderij.

Met dank aan J. Niemeijer Hoogeveen voor de informatie over de familie. Geert en Jantje Schuurman uit Tweede Exloërmond hebben enkele kadastrale gegevens verstrekt.

U wilt reageren op het artikel? Bel Jacco Pranger, 06-21831002 of stuur een mail naar pranger@nieuwbuinen.com