Veel belangstelling voor Bedrijvenpark MB in Ter Apel

TER APEL - Begin 1995 viel het doek voor de gerenommeerde puzzel- en spellenfabriek MB (Milton Bradley) in Ter Apel.

door Paul Abrahams

De ingrijpende beslissing om de productie over te hevelen naar Ierland heeft destijds in het noorden veel beroering gewekt. Met name omdat door de sluiting van het Navo-depot in het grensdorp nog eens 250 banen op de tocht kwamen te staan. Ondanks felle protesten werd het besluit niet terug gedraaid en stonden zo'n 160 medewerkers op straat.

In het afgelopen decennium was er maar weinig reuring in het verlaten fabriekscomplex. Verpaupering dreigde. Totdat de broers Björn en Justin Herbers van Renault Herbers in Ter Apelkanaal het pand met een overdekte oppervlakte van 14.000 vierkante meter en een buitenterrein met een oppervlakte van 9.000 vierkante meter vorig jaar hebben gekocht van een investeerder.

Na de aankoop zijn de handen flink uit de mouwen gestoken, vertelt Bas Daamen. De 41-jarige inwoner van Ter Apelkanaal is aangesteld als beheerder van Bedrijvenpark MB. MB staat voor Meerdere Bedrijven met een flinke knipoog naar Milton Bradley.

De voormalige bedrijfsleider van een installatiebedrijf hoefde niet lang na te denken, toen hij werd benaderd door de twee broers. "Ik heb deze kans met beide handen aangegrepen", benadrukt Bas. "In de afgelopen maanden is werkelijk bergen werk verzet. Zowel het pand als het buitenterrein hebben een flinke facelift achter de rug. Duurzaamheid staat hoog in het vaandel geschreven. Het gebouw is 'van het gas afgehaald', er zijn waterpompen geplaatst en binnenkort worden zonnepanelen op het dak gelegd."

De inspanningen hebben de nieuwe eigenaars vooralsnog geen windeieren gelegd. "Met acht huurders zijn inmiddels contracten afgesloten", glundert Bas. "De branches zijn heel gevarieerd. Van een fietsenspeciaalzaak tot een verzekeringskantoor en van een meubelproductiebedrijf tot car cleaning. Daarnaast wordt door enkele belangrijke werkgevers in de regio ruimte gehuurd voor de (tijdelijke) opslag van materialen en er worden eveneens stacaravans gestald. In de agenda staan nog enkele afspraken gepland met ondernemers die interesse hebben om ruimte te huren. Zo staan bijvoorbeeld vier prachtig gerenoveerde kantoorruimtes uitnodigend te wachten op de eerste gebruikers. Vanzelfsprekend is snel glasvezel internet aanwezig en voorzieningen als onder meer airco."

Bas Daamen runt in het beeldbepalende pand aan een belangrijke verkeersader zelf Daamen Car Cleaning. Achter de schermen worden voorbereidingen getroffen om begin 2019 ook bedrijfswagens van alle merken en soorten te gaan verkopen.

"Ondernemer zijn is prima te combineren met het verrichten van de uiteenlopende werkzaamheden als beheerder van het bedrijvenpark", benadrukt hij. "Ik kan bijvoorbeeld een oogje in het zeil houden en als eerste aanspreekpunt leid ik ook belangstellenden rond en geef ik informatie over de flexibele mogelijkheden om ruimte te huren."

In korte tijd hebben acht bedrijven huisvesting gevonden op Bedrijvenpark MB. "Het verhuren van de ruimte gaat boven verwachting. Een flink aantal mensen is inmiddels onder ons dak aan het werk. Enkele ondernemingen zijn een erkend leerbedrijf, waardoor ook mensen die moeilijk aan de bak kunnen komen weer een toekomst kunnen opbouwen. Dat geeft vanzelfsprekend een goed gevoel. Binnenkort denken we weer enkele huurcontracten te kunnen afsluiten. Als we dit tempo kunnen handhaven, dan is zeker tachtig procent van de beschikbare ruimte eind 2019 verhuurd."

U wilt meer informatie over Bedrijvenpark MB aan de Nomdenweg in Ter Apel? Neem dan contact op met Bas Daamen: 06-48186590. Mailen kan ook: info@bedrijvenparkmb.nl