Indrukwekkende herdenking neergestorte Lancaster in Ter Apel

TER APEL - Afgelopen vrijdag was er in Ter Apel een indrukwekkende herdenking van het feit dat 75 jaar geleden daar een viermotorige bommenwerper, Avro-Lancaster, van de Royal Canadian Airforce is neergestort.

Hierbij kwamen zes van de zeven bemanningsleden, vijf van de Royal Canadian Air Force en één van de Royal Air Force om het leven.

Tijdens de herdenking in de St. Willibrorduskerk heeft Jaap Spanninga verteld hoe hij op 16 jarige leeftijd de crash heeft gezien en beleefd.

Leendert Klaassen, waarnemend burgemeester van de gemeente Westerwolde, refereerde in zijn toespraak aan het feit dat de inwoners van Ter Apel dagelijks geconfronteerd worden met mensen die gevlucht zijn voor geweld en oorlog en hun vrijheid proberen terug te vinden. Ook in dat opzicht is er volgens hem een verband tussen datgene wat 75 jaar geleden gebeurde en wat er vandaag de dag gebeurt.

Robert Lawrence, die speciaal voor deze gelegenheid met zijn vrouw Jolene uit Canada was overgekomen was erg trots om bij de herdenking aanwezig te kunnen zijn. Om samen met de mensen van Ter Apel de verongelukte bemanning van de gecrashte Lancaster te herdenken en speciaal de broer van zijn opa , Bill Lawrence, die een functie had als bommenrichter.

Het feit dat het al 75 jaar geleden is dat de crash is gebeurd en dat jullie kleine dorp er nog steeds zoveel aandacht aan besteedt wordt, aldus Robert Lawrence, door mijn vrouw Jolene en mijzelf en onze familie geweldig gewaardeerd.

Na de herdenking in de St. Willibrorduskerk werd een stille tocht gehouden naar de algemene begraafplaats, waar bij de graven van de omgekomen bemanningsleden kransen werden gelegd door de familie Lawrence, leerlingen van de Bonifatiusschool, de gemeente Westerwolde, de regering van Canada, de Royal Canadian Branch Legion 005 en de organisatie.

Tijdens de plechtigheid op het kerkhof was er een Flyby van twee historische vliegtuigen, die drie keer kwamen overvliegen, waarbij de laatste keer in de 'Missing Man' formatie.

De plechtigheid werd afgesloten met de volksliederen van Canada, Groot Brittannië en Nederland.