'We liepen tot onze enkels door het water'

MUSSEL - In de nacht van zondag 21 op maandag 22 oktober - twintig minuten over twaalf om precies te zijn - wordt Sebastiaan Scholte wakker gebeld door de buurvrouw die bij het huis woont van zijn supermarkt in Mussel.

door Paul Abrahams

"Sebastiaan, kom snel. Er is brand bij de supermarkt."

"Ik ben meteen in de auto gestapt en als een gek van mijn woonplaats Musselkanaal naar Mussel gereden", vertelt Sebastiaan. "Ik zag dat een aantal pallets op het platte dak - ze werden gebruikt als een soort van erfscheiding - in brand stond. Mijn eerste reactie was: het valt gelukkig mee. Ik ben op een box geklommen en ik heb vervolgens in een uiterste poging om de brand te blussen twee emmers met water leeggegooid. Het vuur was niet te doven door het dakleer. Er moest op de brandweer worden gewacht. Grote paniek natuurlijk. Ik wilde wat doen om de schade te beperken, maar ik werd door een politieagent tegen gehouden. Het was te gevaarlijk geworden."

Om de brand te blussen werd het vuur ook van binnenuit bestreden door de brandweerlieden die binnen enkele minuten na de melding aanwezig waren. Tegen de klok van drie uur werd uiteindelijk het sein brand meester gegeven.

"Toen het licht was geworden, kon je pas goed de schade zien", blikt Sebastiaan terug. "We liepen tot de enkels door het water om de schade op te nemen, het waren vreselijk beelden. Vanaf 2015 runnen we de supermarkt weer, we werken keihard met elkaar om een boterham te verdienen en de zaak stond goed op de rails. En dan gebeurt dit. Het doet echt heel veel pijn. Dit wens je niemand toe."

In de afgelopen weken is veel tijd en energie gestoken om de supermarkt zo snel mogelijk weer te heropenen. Inmiddels is de sloop begonnen van onder meer het plafond en de wanden. Ook de stroomkabels moeten worden verwijderd.

"We hadden gehoopt om voor de kerstdagen de winkel weer te kunnen openen, maar dat gaat jammer genoeg niet lukken. Waarschijnlijk wordt het nu eind januari."

Na de brand zijn veel verse producten en diepvriesproducten in de container beland. Een opkoper is langs geweest om artikelen op te halen en attributen als onder (veel) meer stellingen, de tabakskast en de kassa zijn tijdelijk in een depot opgeslagen.

"We hebben veel hulp gekregen van inwoners van het dorp", benadrukt Sebastiaan. "Bedrijven hebben spontaan vervoersmiddelen beschikbaar gesteld om de goederen te vervoeren en klanten hebben geholpen bij het inladen en uitladen. Die overweldigende steun doet je goed, geeft je energie om door te gaan. De inwoners hopen ook dat ze zo snel mogelijk weer bij hun buurtsuper terecht kunnen."

De oorzaak van de brand is niet bekend. Het onderzoek is afgerond, maar het niet duidelijk waarom brand is uitgebroken. "Het was geen kortsluiting", weet Sebastiaan.