Herdenkingsbijeenkomst voor gesneuvelde bemannigsleden Lancaster

TER APEL - Op 23 november 1943 is in de omgeving van Ter Apel (Kloosterveenweg) een viermotorige bommenwerper, Avro-Lancaster, behorende tot het 405-e Pathfinder Squadron van de Royal Canadian Airforce neergestort.

Daarbij zijn zes bemanningsleden om het leven gekomen. Zij hebben hun laatste rustplaats op de Algemene Begraafplaats aan de Kapelweg in Ter Apel.

Op initiatief van de werkgroep Neergestorte Lancaster wordt vrijdag 23 november om 13.30 uur een herdenkingsbijeenkomst gehouden in de St. Willibrorduskerk in Ter Apel. Spreker is burgemeester Leendert Klaassen van de gemeente Westerwolde die na de stille tocht ook een krans gaat leggen bij de graven van de omgekomen militairen.

Bij de herdenking zijn ook familieleden uit Canada en een delegatie van de Canadese ambassade aanwezig en de Koninklijke Luchtmacht heeft bevestigd dat tijdens de plechtigheid op het kerkhof een zogeheten flyby wordt uitgevoerd met twee historische vliegtuigen. Leerlingen van de basisschool lezen zelfgeschreven gedichten voor en muzikale medewerking wordt verleend door The Highland Regiments Pipes & Drums.