Staatssecretaris Mark Harbert binnenkort op bezoek in Ter Apel

TER APEL - Staatssecretaris Mark Harbers (VVD) van asielzaken bezoekt op korte termijn de gemeente Westerwolde en met name Ter Apel. Dat heeft burgemeester Leendert Klaassen van Westerwolde bekend gemaakt.

Dat meldt Dagblad van het Noorden.

,,Ik heb met de staatssecretaris gesproken’’, zo zei hij. ,,Hij heeft toegezegd hierheen te komen en zo in te gaan op de uitnodiging van de gemeenteraad. Hij wil met verschillende partijen praten over de situatie in Ter Apel.’’ Op welke manier en in welke setting dat overleg gevoerd gaat worden, dat kon de burgemeester nog niet zeggen.

De gemeenteraad nodigde Harbers uit omdat in Ter Apel sprake is van overlast van asielzoekers uit veilig verklaarde landen. Ze plegen volgens de politie winkeldiefstallen en veroorzaken overlast in de bus die halt houdt bij het asielcentrum.

De gemeenteraadsleden willen dat er een einde komt aan de overlast en dat ‘Den Haag’ daartoe maatregelen neemt, vandaar de uitnodiging.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Harbers de overlast zelf ook ‘volstrekt’ onacceptabel te vinden. Hij laat weten dat het initiatief is genomen voor een proef die de bedoeling heeft met een ‘persoonsgerichte aanpak van overlastgevers’ de overlast in de bus te beperken.

Tevens laat hij weten dat wordt onderzocht of winkeliers schade ook kunnen verhalen op asielzoekers. Zijn uitgangspunt is dat de ‘mogelijkheden die winkeliers hebben om schade te verhalen op ingezetenen van Nederland ook toepasbaar moeten zijn op asielzoekers.’