Vervlogen tijden over café Krijgsveld in Ter Apel

TER APEL - Bovenstaande ansichtkaart komt uit de omvangrijke collectie van de heer G.J.H. Drenth en moet zijn genomen tussen 1916 en 1920.

door Jakob Been

Te zien is de vroegere Stationsweg, de tegenwoordige Oosterstraat. Op de voorgrond zien we nog de rails liggen van de stoomtrammaatschappij Dedemsvaartsche Stoomtram Maatschappij (D.S.M.), die hier haar eindpunt had.

Het café, dat stond naast de synagoge, werd in 1906 gebouwd door de in 1875 in Ter Apel geborene Johannes Wams. Zijn zoon Lambert Wams werd later tandarts en hield tot diep in de jaren dertig regelmatig spreekuur in het café...! Het café werd in 1916 verkocht aan Wiert Krijgsveld, geboren in Ter Apel op 18 november 1877.

Hij begon zijn werkzame leven als arbeider en rond 1908 werd hij binnenschipper (scheepsjagerspenning nummer 1017). Krijgsveld had, zoals vele caféhouders met hem, er ook een handeltje bij: hij kocht en verkocht overal waar hij iets aan verdienen kon: stukgoederen zoals kolen, riggelpalen of kasten, maar ook pramen en fietsen. Ook wilde hij nog wel eens levende have verkopen zoals bijvoorbeeld een adelaar(!) of een papegaai.

Wiert Krijgsveld trouwde op 8 augustus 1903 met Wimke Bruining uit Exloërmond en samen kregen ze zes kinderen: Jan, Ernst, Grietje, Jacobus, Arend en Koenraad. Wiert Krijgsveld verhuisde in 1953, twee jaar na het overlijden van zijn vrouw, naar Leeuwarden, om bij zijn enige dochter in te gaan wonen. Daar overleed hij op 19 januari 1955 op 77-jarige leeftijd.

Zijn oudste zoon Jan, geboren op 3 maart 1904, nam het café per 1 mei 1934 over, zijn ouders Wiert en Wimke verhuisden toen naar de Koningstraat. Het is niet precies bekend, waarom en wanneer Jan stopte met het café, waarschijnlijk gebeurde dat tussen 1942 en 1946. In ieder geval werkte hij later nog – in de jaren vijftig en zestig – als kelner in hotel Boschhuis en hotel De Posthoorn.

Op de kaart staan veel mensen voor het café. Wiert Krijgsveld staat in de deuropening en even verderop staat zijn vrouw met een klein kind op de arm. Dat betekent dat het een foto is van vlak na de overname. De beide jongste van zes kinderen werden namelijk geboren in 1914 en 1915. Of zou het een opname van de hernieuwde opening geweest zijn? Misschien staan er toch ook een aantal klanten bij of zijn het toevallige voorbijgangers? Gezien de fietsen naast en voor het huis, zouden het klanten geweest kunnen zijn. Kennelijk noemde men het café – gezien het spandoek – ook wel café Zuid-Westerwolde….

Jan Krijgsveld bleef de rest van zijn leven in Ter Apel wonen, waar hij ook stierf op 11 januari 1983. Het gebouw werd begin jaren zestig afgebroken. Tegenwoordig staat op deze plek de kringloopwinkel.

Met dank aan de heer M. Krijgsveld.

Heeft u op- of aanmerkingen over deze Vervlogen tijden of wilt u zelf graag een foto geplaatst zien worden? Stuur een mail naar jbeen01@hetnet.nl