Feestelijke start bouw nul-op-de-meter woningen Hunzedal in Borger

BORGER - In opdracht van Lefier worden 18 sociale huurwoningen (nul-op-de-meter) aan de Kerspel in Borger gebouwd door bouwbedrijf Benus.

Vorige week vond de feestelijke starthandeling plaats op de bouwplaats aan de Kerspel in Borger.

Na een korte toespraak van Pieter Witzenburg (directeur vastgoed Lefier) en Nynke Houwing (wethouder gemeente Borger-Odoorn) werd in samenwerking met enkele bewoners uit de wijk een confettikanon afgestoken. Hiermee is de officiële start van de bouw een feit.

De 18 sociale huurwoningen worden gasloze nul-op-de-meter (NOM) woningen. De woningen worden levensloopgeschikt gebouwd, wat betekent dat er een slaapkamer en badkamer op de begane grond aanwezig zijn. Ze zijn bedoeld voor ouderen en kleine gezinnen. De verwachting is dat de woningen in de zomer van 2019 gereed zijn.

Pieter Witzenburg: “We zijn blij dat we nu gaan starten met de bouw van deze 18 levensloopbestendige en duurzame woningen vlak bij het centrum van Borger, geschikt voor diverse doelgroepen.”

Nul-op-de-meter

Een NOM woning wekt met zonnepanelen zelf energie op. Een lucht warmtepomp zorgt vervolgens voor verwarming en warm water. De installaties in de woning leveren net zoveel energie op als er in de woning wordt verbruikt (bij ‘normaal’ verbruik).

Wijkplan Hunzedal

Dit nieuwbouwplan is onderdeel van het ‘Wijkplan Hunzedal’ (2005) dat bestaat uit sloop en vervangende nieuwbouw van ongeveer 130 woningen. Fase 1 en 2 zijn al enkele jaren geleden afgerond.

Nu wordt fase 3 uitgevoerd. Fase 3 is de laatste fase van het wijkplan en bestaat naast de realisatie van deze 18 sociale huurwoningen ook uit de bouw van 10 koopwoningen. Deze koopwoningen worden verkocht door WVG Ontwikkeling. De bouw van de koopwoningen start wanneer er 70% verkocht is, geïnteresseerden voor de koopwoningen kunnen contact opnemen met WVG.

Samenwerking

Dit plan is tot stand gekomen door een intensieve en goede samenwerking tussen de gemeente Borger-Odoorn, de klankbordgroep (bewonersvertegenwoordiging) en Lefier.