Expositie over Hunebed D27, de Rembrandt van de prehistorie

BORGER - Het grootste hunebed van Nederland heeft nog nooit een eigen expositie gehad. Vreemd eigenlijk want D27 in Borger is één van de meest bezochte hunebedden van Nederland.

In het Hunebedcentrum is tot en met eind december een expositie te zien over dit bijzondere hunebed, de Rembrandt van de prehistorie.

Het grootste hunebed van Nederland speelt een belangrijke rol in de geschiedenislessen die kinderen krijgen op school. Het is het eerste onderwerp dat wordt behandeld en daarom kent ook bijna iedereen in Nederland dit hunebed wel. Het wordt vaak afgebeeld, niet alleen omdat het de grootste is maar vooral ook omdat het een mooi hunebed is.

Het hunebed heeft een lange geschiedenis en veel ervan is nog in mysteries gehuld. Dat komt vooral omdat hij, naast een paar kleine pogingen, nog nooit is opgegraven. Bijna alle voorwerpen liggen er dus nog in. Een aantal jaren geleden is er een bodemscan geweest dat duidelijk liet zien dat er nog van alles in het hunebed ligt. Waarschijnlijk veel stukken van aardewerk en vuurstenen objecten maar misschien ook nog wel menselijke crematieresten.